Boerderijeducatie is géén schoolreisje

Boerderijeducatie-is-géén-schoolreisje

02.09.2014

Zoek een educatieboerderij

Onze Boerderijeducatie is er voor alle basis scholen in Provincie Utrecht »

Dit is de digitale nieuwsbrief van Boerderij in de kijker. Deze nieuwsbrief is bedoeld om scholen, gemeenten, financiers, relaties, leden en Natuur- en Milieu Educatiecentra te informeren over het project.

Ruim 1.200 kinderen brachten in de acht weken voorafgaand aan de zomervakantie een bezoek aan het melkveebedrijf van de familie Van der Louw-De Rooij in Wijk bij Duurstede. “Ze krijgen gerichte opdrachten, boerderijeducatie is géén schoolreisje”, zegt Wilma de Rooij.
“Bij aanvang van een boerderijbezoek van de scholen start ik met een rondleiding over het bedrijf, te beginnen bij de schapen. Tijdens de rondleiding stellen kinderen vragen over dat wat zij zien en ervaren op de boerderij.  En stel ik hen vragen over wat zij hebben geleerd in de klas en wat zij zien op de boerderij. De kinderen gaan na de rondleiding in groepjes uiteen en starten met opdrachten.
De kinderen worden door leerkrachten en een groepje ouders begeleid. Juf Annemieke van Kessel, zelf afkomstig van een boerderij, geeft aan dat via het Natuur- en Milieucentrum de boerderijlessen zijn opgenomen in het lesprogramma van de school. “Dit zijn allemaal stadskinderen. Op deze manier maken ze kennis met de landbouw”.

Project Vallei boert bewust

Project “Vallei boert bewust”

“Vallei Boert Bewust” is een initiatief van veehouders in de Gelderse Vallei en Utrecht Oost. Binnen het project “Vallei Boert Bewust” zoeken boeren actief het contact met de burger op. Op deze manier willen zij de burger betrekken bij hun bedrijf en hen laten zien hoe zij als ondernemer rekening houden met de maatschappij. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld via open dagen, boerderij-educatie, twitter, facebook of een boerderijwinkel. Deelnemende bedrijven zijn te herkennen aan een bord aan de weg met onder andere een logo en een QR code erop.

Lisanne Oskam, lid van Boerderij in de kijker is deelnemer van het nieuwe project en bij plaatsing van het bord was er een schoolklas via Boerderij in de kijker aanwezig.

“Vallei Boert Bewust” gaat uit van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.Voor meer informatie klik hier

Onze kippen leggen weer eieren!

Hallo familie Oskam, drie juni waren we met de Stuifheuvel bij jullie op de boerderij, mijn pleegzoon vertelde toen dat wij ook twee kippen hebben en dat die op het moment geen eieren legde. Toen zei je dat we ze wit brood met melk en water moesten geven, dat hebben we gedaan, en nu hebben we weer 1 of 2 eieren elke dag! Dus bedankt voor de tip! En nogmaals bedankt voor de hele leuke ochtend op de boerderij. We hebben inmiddels ook een schepnet gekocht, om zelf beestjes te vangen en te bekijken. Groetjes Erna

Kosten boerderijles

Mede dankzij bijdragen van de provincie Utrecht, ZuivelNL, Stichting Lamoli, Stichting de Balans, De Groene Inval en BuitenWijs is de eigen bijdrage per groep slechts € 50,- per groep (3 t/m 8).

Bekijk hier de actuele prijslijst »

Overzicht nieuwsbrieven Boerderij in de Kijker

Naar de boer in schooljaar 2022-2023

Naar de boer in schooljaar 2022-2023

Het schooljaar is alweer bijna voorbij. De boeren en boerinnen vonden het heerlijk dat ze nog zoveel kinderen hebben kunnen ontvangen. Na de zomervakantie gaan ze daar graag weer mee verder. Boek dus snel jullie boerderijles voor schooljaar 2022-2023. Je leest in deze nieuwsbrief hoe je dat kunt doen.

Nieuw programma Superboerderij

Nieuw programma Superboerderij

Boerderij in de kijker ging een samenwerking aan met Rabobank Utrecht e.o., Pouw Vervoer en Utrecht Natuurlijk om vervoer naar de boerderij te regelen voor schoolklassen uit kansarme wijken.

Boerderijeducatie mag weer!

Boerderijeducatie mag weer!

De lente is eindelijk in volle hevigheid losgebarsten, de dieren staan weer in de wei, de lammetjes huppelen rond, de vogeltjes vliegen af en aan voor hun kroost en de kinderen kunnen weer naar de boerderij voor een boerderijles vol belevend leren!