Boerderijeducatie is géén schoolreisje

2 sep, 2014
Boerderijeducatie-is-géén-schoolreisje

Dit is de digitale nieuwsbrief van Boerderij in de kijker. Deze nieuwsbrief is bedoeld om scholen, gemeenten, financiers, relaties, leden en Natuur- en Milieu Educatiecentra te informeren over het project.

Ruim 1.200 kinderen brachten in de acht weken voorafgaand aan de zomervakantie een bezoek aan het melkveebedrijf van de familie Van der Louw-De Rooij in Wijk bij Duurstede. “Ze krijgen gerichte opdrachten, boerderijeducatie is géén schoolreisje”, zegt Wilma de Rooij.
“Bij aanvang van een boerderijbezoek van de scholen start ik met een rondleiding over het bedrijf, te beginnen bij de schapen. Tijdens de rondleiding stellen kinderen vragen over dat wat zij zien en ervaren op de boerderij.  En stel ik hen vragen over wat zij hebben geleerd in de klas en wat zij zien op de boerderij. De kinderen gaan na de rondleiding in groepjes uiteen en starten met opdrachten.
De kinderen worden door leerkrachten en een groepje ouders begeleid. Juf Annemieke van Kessel, zelf afkomstig van een boerderij, geeft aan dat via het Natuur- en Milieucentrum de boerderijlessen zijn opgenomen in het lesprogramma van de school. “Dit zijn allemaal stadskinderen. Op deze manier maken ze kennis met de landbouw”.

Project Vallei boert bewust

Project “Vallei boert bewust”

“Vallei Boert Bewust” is een initiatief van veehouders in de Gelderse Vallei en Utrecht Oost. Binnen het project “Vallei Boert Bewust” zoeken boeren actief het contact met de burger op. Op deze manier willen zij de burger betrekken bij hun bedrijf en hen laten zien hoe zij als ondernemer rekening houden met de maatschappij. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld via open dagen, boerderij-educatie, twitter, facebook of een boerderijwinkel. Deelnemende bedrijven zijn te herkennen aan een bord aan de weg met onder andere een logo en een QR code erop.

Lisanne Oskam, lid van Boerderij in de kijker is deelnemer van het nieuwe project en bij plaatsing van het bord was er een schoolklas via Boerderij in de kijker aanwezig.

“Vallei Boert Bewust” gaat uit van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.Voor meer informatie klik hier

Onze kippen leggen weer eieren!

Hallo familie Oskam, drie juni waren we met de Stuifheuvel bij jullie op de boerderij, mijn pleegzoon vertelde toen dat wij ook twee kippen hebben en dat die op het moment geen eieren legde. Toen zei je dat we ze wit brood met melk en water moesten geven, dat hebben we gedaan, en nu hebben we weer 1 of 2 eieren elke dag! Dus bedankt voor de tip! En nogmaals bedankt voor de hele leuke ochtend op de boerderij. We hebben inmiddels ook een schepnet gekocht, om zelf beestjes te vangen en te bekijken. Groetjes Erna

Welkom

Kinderen, leerkrachten en ouders

Deskundige educatieboeren nemen je graag mee op hun erf. De stal in van de koeien, geiten of kippen. Of het land op, om te zien hoe granen, groenten en mais verbouwd worden. En waar de luchten eindeloos groot lijken. Misschien wil je de koeien eens aaien? Of helpen bij het voeren van de dieren? Er is vast ook iets te proeven op de boerderij!

lesprogramma’s

De vereniging Boerderij in de kijker biedt al 16 jaar boerderijeducatie aan voor kinderen uit de provincie Utrecht. Er zijn diverse mooie lesprogramma’s ontwikkeld door professionals vanuit de NME-centra in Utrecht. Deze programma’s sluiten aan bij de verschillende groepen van het basisonderwijs.

Boerderijles-koeien-boer-jan

Groep 3 & 4

De koeien van boer Jan

boerderijles-superboerderij

Groep 5 & 6

Superboerderij

check-je-melkpak

Groep 7, 8 en brugklas

Check je melkpak

Onderbouw VO

Kringloop en duurzaamheid

Meer info

Zoek een educatieboerderij

Zoek op onze kaart een gecertificeerde educatieboer!

landelijk keurmerk boerderijeducatie

boerderijeducatienederland.nl

Inschrijven

Boek een boerderijles

Meer informatie

Veelgestelde vragen over de boerderijlessen

Nieuwe educatieboeren

Tuinderij de Coöperij

Tuinderij de Coöperij

De Coöperij is een tuinderij in Soest van 0,7 hectare waar groenten en bloemen worden geteeld met liefde voor de natuur, zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest te gebruiken. De bevlogen tuinders, Marieke, Sarah en Johanna, runnen de tuin samen