check-je-melkpak

Groep 7 & 8

Boerderijles voor kinderen in groep 7 en 8 van de basisschool. Het thema van deze les is zelf onderzoek doen op een melkveehouderij en een mening vormen.

Check je melkpak

Wat is er nodig om een liter melk te produceren? Klopt het wat er op een melkpak staat? Hoe lang blijven kalfjes bij de moeder? Wat krijgt een boer eigenlijk voor een liter melk?

Melk

De lessenserie ‘CHECK JE MELKPAK’ is gericht op het zelf onderzoek doen op een melkveehouderij. Ze leren om zelf een mening te vormen over diverse aspecten van een melkveehouderij. Er zijn 8 onderwerpen, waarvan elk groepje kinderen er 1 of 2 uitdiepen: veevoer, mest & kringloop, huisvesting, melkproductie, van kalfje tot koe, gezondheid, natuur op de boerderij en het leven als boer.

Opbouw

CHECK JE MELKPAK bestaat uit drie boerderijlessen. Tijdens de voorbereidende les in de klas bekijken de kinderen verschillende melkpakken en bespreken ze de teksten en afbeeldingen op de pakken. Zijn dit feiten of meningen? Ze bedenken onderzoeksvragen naar aanleiding van wat ze lezen en zien op de melkpakken. De tweede les vindt plaats op een melkveehouderij, waar ze zelf onderzoek doen. Tijdens de laatste les in de klas ontwerpen de leerlingen zelf een melkpak, waarop ze hun bevindingen verwoorden of uitbeelden.

Bezoek aan een educatieboerderij

Tijdens de boerderijles op de boerderij geeft de boer eerst een rondleiding en vertelt over zijn bedrijf. Na een pauze doen de kinderen in kleine groepjes zelfstandig onderzoek en vinden ze antwoorden op hun vragen. Tenslotte is er tijd om de boer vragen te stellen.

Resultaat

De kinderen weten wat er komt kijken bij de productie van een liter melk. De kinderen weten dat verschillende soorten melk afkomstig zijn van verschillende type melkveehouderijen, bijvoorbeeld met of zonder weidegang. Ze kennen het verschil tussen een feit en een mening en kunnen hun eigen mening vormen en verwoorden over diverse aspecten van de melkveehouderij (o.a. veevoer, mest en kringloop, welzijn, natuur) en kunnen deze verwoorden en/of verbeelden.

Dit boerderijeducatie-pakket is voor alle basisscholen in de provincie Utrecht.
check-je-melkpak-boerderijles

Zoek een educatieboerderij

Zoek op onze kaart een gecertificeerde educatieboer!

Download

Check je melkpak

Meer info

Wat kost een bezoek?

Bekijk de actuele prijslijst

Inschrijven

Boek een boerderijles

Meer informatie

Veelgestelde vragen over de boerderijlessen

lesprogramma’s

Boerderijles-koeien-boer-jan

Groep 3 & 4

De Koeien van Boer Jan

boerderijles-superboerderij

Groep 5 & 6

Superboerderij