Ook educatieboerderij worden?

Informatie voor nieuwe educatieboeren in de provincie Utrecht

Waarom boerderijeducatie?

Kinderen het boerenleven en het agrarisch landschap laten ontdekken en beleven, hen laten zien hoe en waar eten wordt geproduceerd. Met dat doel ontvangen vele agrariërs schoolklassen op hun bedrijf.

 

Wat houdt het in?

Een boerderijbezoek duurt ca 2 uur. De educatieboer(in) ontvangt de groep, geeft een rondleiding waarna de kinderen praktische opdrachten uitvoeren op en om het erf, stallen en/of op het land en in de tuin. Lokale centra voor Natuur- en Milieueducatie hebben voor diverse doelgroepen programma’s ontwikkeld met opdrachten op de boerderij en lessuggesties voor in de klas ter voorbereiding en verwerking van het bezoek.

 

Bereik in de provincie Utrecht

Wat ooit als een klein project is begonnen, is inmiddels uitgegroeid tot een vereniging met ca 40 gecertificeerde educatieboeren die jaarlijks tussen de 450-500 basisschoolgroepen en ook groepen voor het voortgezet onderwijs ontvangen uit de provincie Utrecht. Er is veel belangstelling voor boerderijeducatie!

We zijn daarom regelmatig op zoek naar enthousiaste agrariërs die het belangrijk vinden om leerlingen te leren over voedselproductie dichtbij en over de boerennatuur.

 

Wat kan de vereniging nieuwe educatieboeren bieden?

  • Een lesvergoeding van € 130,- per les (2 uur)
  • Professioneel lesmateriaal
  • Een provinciaal en landelijk netwerk van educatieboeren- en boerinnen om kennis en ervaringen te delen en om gezamenlijke promotie te organiseren. Twee keer per jaar organiseren we een ledenbijeenkomst.
  • Gezamenlijke promotie / werving van scholen.
  • Gezamenlijke roostering.

 

Als educatiebedrijf

  • heb je plezier in lesgeven en heb je voldoende te bieden aan de leerlingen;
  • word je lid van de vereniging Boerderij in de kijker en conformeer je je aan het Huishoudelijk Reglement. Deze kun je hier downloaden;
  • zet je je in om het landelijk keurmerk voor boerderijeducatie te halen en te behouden. Hiervoor investeer je (eenmalig) tijd voor onder meer de training Belevend Leren (3 dagen) en BHV. Voor meer informatie over het keurmerk: boerderijeducatienederland.nl/gekwalificeerde-educatieboeren/;
  • heb je minimaal 12 dagdelen beschikbaar per schooljaar, bij voorkeur voor zowel B.O. als V.O.
boerderijlessen-boerderij-in-de-kijker

Ben je geïnteresseerd?

Neem dan contact op met de coördinatie van de vereniging Boerderij in de kijker, Michelle Poort, mail: info@boerderijindekijker.nl

Meer info

landelijk keurmerk boerderijeducatie

boerderijeducatienederland.nl

Zoek een educatieboerderij

Zoek op onze kaart een gecertificeerde educatieboer!

Meer informatie

Veelgestelde vragen over de boerderijlessen

Download

flyer-boerderijindekijker.nl

lesprogramma’s

Boerderijles-koeien-boer-jan

Groep 3 & 4

De koeien van boer Jan

boerderijles-superboerderij

Groep 5 & 6

Superboerderij

check-je-melkpak

Groep 7, 8 en brugklas

Check je melkpak

Onderbouw VO

Kringloop en duurzaamheid