boerderijles-superboerderij

Groep 5 & 6

Boerderijles voor kinderen in groep 5 en 6 van de basisschool. Het thema van deze les is de herkomst van ons voedsel en de kringloop op de boerderij.

Superboerderij

De kinderen ontdekken wat er nodig is voor voedselproductie en hoe melk, zuivel, koe / geit, kalf, mest, gras/voer en bodemleven met elkaar samenhangen in een kringloop.

Waar komt ons voedsel vandaan?

Het lesproject ‘SUPERBOERDERIJ’ is zo opgebouwd dat kinderen op een actieve en belevende wijze, via ‘hoofd, hart en handen’ kennis maken met en waardering krijgen voor het platteland in al haar facetten. De kinderen maken kennis met het boeren bedrijf, haar leefomgeving en haar producten.

Tijdens de boerderijles SUPERBOERDERIJ opent de juf of meester een broodtrommel. In de broodtrommel zitten boterhammen met boter, kaas, jam en ei, een appel, melk en appelsap. De juf of meester zegt: “Dit is mijn lunch. Wat hebben jullie vanmiddag gegeten?” Een inventarisatie volgt. Waar komen deze producten eigenlijk vandaan? Uit de supermarkt natuurlijk! Ja, en daarvoor?

Opbouw van de boerderijles

SUPERBOERDERIJ bestaat uit drie lessen. Tijdens de eerste voorbereidende les inventariseren de kinderen wat ze zelf eten en drinken. Door opdrachten leren ze het verschil tussen vlees, eieren, zuivel, groente, fruit en aardappelen. Voor de tweede les staat een bezoek aan de boerderij op het programma. Terug in de klas zullen de kinderen geen enkele moeite hebben om een verhaal te schrijven over een dag uit het leven van een boer of boerin.

Bezoek aan de educatieboerderij

Tijdens een ontdekkingstocht verkennen de kinderen in groepjes de boerderij. Ze maken opdrachten en luisteren naar de boer of boerin. Zo maken ze kennis met de werkzaamheden die op een boerderij plaatsvinden om voedsel te produceren en maken ze een kringlooppuzzel die vertelt hoe gras, bodemdiertjes, mest, veevoer, koe, kalf, melk-vlees met elkaar samenhangen in een kringloop op de boerderij.

Resultaat

Kinderen ontdekken en beleven de boerderij. Ze weten welke planten en dieren op een boerderij te vinden zijn en welke werkzaamheden er plaatsvinden. De kinderen beseffen dat ze afhankelijk zijn van de boer voor hun dagelijks eten. Leerlingen maken kennis met en krijgen inzicht in kringlopen.

Dit boerderijeducatie-pakket is voor alle basisscholen in de provincie Utrecht.
boerderijles-bidk-tekeningen

Zoek een educatieboerderij

Zoek op onze kaart een gecertificeerde educatieboer!

Download

Meer info

Wat kost een bezoek?

Bekijk de actuele prijslijst

Inschrijven

Boek een boerderijles

Meer informatie

Veelgestelde vragen over de boerderijlessen

lesprogramma’s

Boerderijles-koeien-boer-jan

Groep 3 & 4

De Koeien van Boer Jan

check-je-melkpak

Groep 7 & 8

Check je melkpak