Boerderijeducatie Basisscholen Utrecht jan 2014

1 jan, 2014
Huisje-boompje-beestje-Boerderijindekijker

Dit is de digitale nieuwsbrief van Boerderij in de kijker. Deze nieuwsbrief is bedoeld om scholen, gemeenten, financiers, relaties, leden en Natuur- en Milieu Educatiecentra te informeren over het project.

Nieuwe educatieboerderijen

Henri en Edith Groothuis van de Corneliahoeve uit Amerongen en Coen en Janneke Overvest uit Doorn hebben zich aangesloten bij Boerderij in de kijker. Zij vervangen de boeren en boerinnen die het afgelopen jaar gestopt zijn met boerderijeducatie in Utrecht-Oost. Lees meer over deze nieuwe boerderijen

Op het moment van het verschijnen van de nieuwsbrief is het bestuur van de vereniging in gesprek met een nieuw bedrijf in Papekop.  Dit betekent dat scholen uit de gemeente Oudewater, die zich voor het voorjaar 2014 kunnen aanmelden bij een bedrijf in Woerden, vanaf het nieuwe schooljaar 2014-2015 zich dichterbij kunnen opgeven voor deelname aan boerderijeducatie. Bekijk hier de kaart van de leden die in het voorjaar van 2014 de deuren openen voor een bezoek van een schoolklas.

Helaas zijn er ook een aantal bedrijven opgehouden met het geven van boerderijeducatie; Nelly van Herk uit Loosdrecht, Thea en Theo de Graaff uit Mijdrecht, Maas en Gea Merkens uit Wijk bij Duurstede, Astrid Kester uit Langbroek, Annet Lekkerkerker uit Amerongen en Marjan Baars uit Papekop. Boerderij in de kijker heeft voldoende vervanging bij nieuwe en bestaande leden voor alle scholen die mee willen doen. 

Ook Centrum voor Natuur- en Milieu De Schoolsteeg (Leusden) sluit aan

Per 2014 biedt CNM de Schoolsteeg Boerderij in de kijker aan voor haar scholen. Inschrijven voor deze lessen kan via de aanbodcatalogus op de site van de Schoolsteeg of www.nmegds.nl. Zie hiernaast “Start nieuw seizoen”.
Mail voor meer informatie naar Jolanda Zeilmaker: schoolsteeg@leusden.nl

Huisje boompje beestje en BIDK 

In de vorige nieuwsbrief van Boerderij in de kijker heeft u kunnen lezen over opnames die in augustus van vorig jaar waren gemaakt voor de educatieve multimediale tv-serie Huisje boompje beestje (TELEAC, Z@pp, NTR) op de boerderij van Martien Oussoren. Via deze link is het resultaat van de gemaakte opnames te zien. Hoofdrollen in dit populaire kinderprogramma zijn voor Raaf, Fahd Larhzaoui en Carlijn van Ramshorst, de boer, de boerin en de kinderen die komen helpen op de boerderij.
Het wekelijkse programma Huisje Boompje Beestje zet kinderen aan tot zelf onderzoeken en maakt ze enthousiast voor de wereld om hen heen. Het resultaat van de tweedaagse opnames is uitgezonden.
 
Martien Oussoren, één van de leden van de vereniging Boerderij in de kijker, beschreef zijn ervaring. Lees hier het verslag.

Prijswinnaars genoten van educatieboerderij Kemp in Schalkwijk 

De Koning Willem Alexanderschool uit Culemborg mocht in het afgelopen jaar een keer als één van de veertien winnende scholen van een prijsvraag met de hele klas (groep 5) naar de educatieboerderij van de familie Kemp in Schalkwijk. De prijsvraag werd georganiseerd door metdeklasdeboerop.nl. 
Tijdens de rondleiding konden de kinderen vanaf de hooizolder de koeien van bovenaf mooi bekijken! Een geweldige belevenis. Zij hebben veel geleerd over waar hun voedsel vandaan komt en hoe dit geproduceerd wordt schrijft de leerkracht in een bedankbriefje aan de familie Kemp.

Grappige uitspraken van kinderen
‘Ik wil ook wel een kalfje mee naar huis om mee te spelen’ en ‘Ik wist niet dat een koe zoveel eet en drinkt’.

Welkom

Kinderen, leerkrachten en ouders

Deskundige educatieboeren nemen je graag mee op hun erf. De stal in van de koeien, geiten of kippen. Of het land op, om te zien hoe granen, groenten en mais verbouwd worden. En waar de luchten eindeloos groot lijken. Misschien wil je de koeien eens aaien? Of helpen bij het voeren van de dieren? Er is vast ook iets te proeven op de boerderij!

lesprogramma’s

De vereniging Boerderij in de kijker biedt al 16 jaar boerderijeducatie aan voor kinderen uit de provincie Utrecht. Er zijn diverse mooie lesprogramma’s ontwikkeld door professionals vanuit de NME-centra in Utrecht. Deze programma’s sluiten aan bij de verschillende groepen van het basisonderwijs.

Boerderijles-koeien-boer-jan

Groep 3 & 4

De koeien van boer Jan

boerderijles-superboerderij

Groep 5 & 6

Superboerderij

check-je-melkpak

Groep 7, 8 en brugklas

Check je melkpak

Onderbouw VO

Kringloop en duurzaamheid

Meer info

Zoek een educatieboerderij

Zoek op onze kaart een gecertificeerde educatieboer!

landelijk keurmerk boerderijeducatie

boerderijeducatienederland.nl

Inschrijven

Boek een boerderijles

Meer informatie

Veelgestelde vragen over de boerderijlessen

Nieuwe educatieboeren

Tuinderij de Coöperij

Tuinderij de Coöperij

De Coöperij is een tuinderij in Soest van 0,7 hectare waar groenten en bloemen worden geteeld met liefde voor de natuur, zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest te gebruiken. De bevlogen tuinders, Marieke, Sarah en Johanna, runnen de tuin samen