Boerderijeducatie Basisscholen Utrecht jan 2014

Huisje-boompje-beestje-Boerderijindekijker

01.01.2014

Zoek een educatieboerderij

Onze Boerderijeducatie is er voor alle basis scholen in Provincie Utrecht »

Dit is de digitale nieuwsbrief van Boerderij in de kijker. Deze nieuwsbrief is bedoeld om scholen, gemeenten, financiers, relaties, leden en Natuur- en Milieu Educatiecentra te informeren over het project.

Nieuwe educatieboerderijen

Henri en Edith Groothuis van de Corneliahoeve uit Amerongen en Coen en Janneke Overvest uit Doorn hebben zich aangesloten bij Boerderij in de kijker. Zij vervangen de boeren en boerinnen die het afgelopen jaar gestopt zijn met boerderijeducatie in Utrecht-Oost. Lees meer over deze nieuwe boerderijen

Op het moment van het verschijnen van de nieuwsbrief is het bestuur van de vereniging in gesprek met een nieuw bedrijf in Papekop.  Dit betekent dat scholen uit de gemeente Oudewater, die zich voor het voorjaar 2014 kunnen aanmelden bij een bedrijf in Woerden, vanaf het nieuwe schooljaar 2014-2015 zich dichterbij kunnen opgeven voor deelname aan boerderijeducatie. Bekijk hier de kaart van de leden die in het voorjaar van 2014 de deuren openen voor een bezoek van een schoolklas.

Helaas zijn er ook een aantal bedrijven opgehouden met het geven van boerderijeducatie; Nelly van Herk uit Loosdrecht, Thea en Theo de Graaff uit Mijdrecht, Maas en Gea Merkens uit Wijk bij Duurstede, Astrid Kester uit Langbroek, Annet Lekkerkerker uit Amerongen en Marjan Baars uit Papekop. Boerderij in de kijker heeft voldoende vervanging bij nieuwe en bestaande leden voor alle scholen die mee willen doen. 

Ook Centrum voor Natuur- en Milieu De Schoolsteeg (Leusden) sluit aan

Per 2014 biedt CNM de Schoolsteeg Boerderij in de kijker aan voor haar scholen. Inschrijven voor deze lessen kan via de aanbodcatalogus op de site van de Schoolsteeg of www.nmegds.nl. Zie hiernaast “Start nieuw seizoen”.
Mail voor meer informatie naar Jolanda Zeilmaker: schoolsteeg@leusden.nl

Huisje boompje beestje en BIDK 

In de vorige nieuwsbrief van Boerderij in de kijker heeft u kunnen lezen over opnames die in augustus van vorig jaar waren gemaakt voor de educatieve multimediale tv-serie Huisje boompje beestje (TELEAC, Z@pp, NTR) op de boerderij van Martien Oussoren. Via deze link is het resultaat van de gemaakte opnames te zien. Hoofdrollen in dit populaire kinderprogramma zijn voor Raaf, Fahd Larhzaoui en Carlijn van Ramshorst, de boer, de boerin en de kinderen die komen helpen op de boerderij.
Het wekelijkse programma Huisje Boompje Beestje zet kinderen aan tot zelf onderzoeken en maakt ze enthousiast voor de wereld om hen heen. Het resultaat van de tweedaagse opnames is uitgezonden.
 
Martien Oussoren, één van de leden van de vereniging Boerderij in de kijker, beschreef zijn ervaring. Lees hier het verslag.

Prijswinnaars genoten van educatieboerderij Kemp in Schalkwijk 

De Koning Willem Alexanderschool uit Culemborg mocht in het afgelopen jaar een keer als één van de veertien winnende scholen van een prijsvraag met de hele klas (groep 5) naar de educatieboerderij van de familie Kemp in Schalkwijk. De prijsvraag werd georganiseerd door metdeklasdeboerop.nl. 
Tijdens de rondleiding konden de kinderen vanaf de hooizolder de koeien van bovenaf mooi bekijken! Een geweldige belevenis. Zij hebben veel geleerd over waar hun voedsel vandaan komt en hoe dit geproduceerd wordt schrijft de leerkracht in een bedankbriefje aan de familie Kemp.

Grappige uitspraken van kinderen
‘Ik wil ook wel een kalfje mee naar huis om mee te spelen’ en ‘Ik wist niet dat een koe zoveel eet en drinkt’.

Kosten boerderijles

Mede dankzij bijdragen van de provincie Utrecht, ZuivelNL, Stichting Lamoli, Stichting de Balans, De Groene Inval en BuitenWijs is de eigen bijdrage per groep slechts € 50,- per groep (3 t/m 8).

Bekijk hier de actuele prijslijst »

Overzicht nieuwsbrieven Boerderij in de Kijker

Naar de boer in schooljaar 2022-2023

Naar de boer in schooljaar 2022-2023

Het schooljaar is alweer bijna voorbij. De boeren en boerinnen vonden het heerlijk dat ze nog zoveel kinderen hebben kunnen ontvangen. Na de zomervakantie gaan ze daar graag weer mee verder. Boek dus snel jullie boerderijles voor schooljaar 2022-2023. Je leest in deze nieuwsbrief hoe je dat kunt doen.

Nieuw programma Superboerderij

Nieuw programma Superboerderij

Boerderij in de kijker ging een samenwerking aan met Rabobank Utrecht e.o., Pouw Vervoer en Utrecht Natuurlijk om vervoer naar de boerderij te regelen voor schoolklassen uit kansarme wijken.

Boerderijeducatie mag weer!

Boerderijeducatie mag weer!

De lente is eindelijk in volle hevigheid losgebarsten, de dieren staan weer in de wei, de lammetjes huppelen rond, de vogeltjes vliegen af en aan voor hun kroost en de kinderen kunnen weer naar de boerderij voor een boerderijles vol belevend leren!