Boerderijeducatie mag weer!

3 Jun, 2021
Boerderijeducatie-mag-weer

Dit is de digitale nieuwsbrief van Boerderij in de kijker. Deze nieuwsbrief is bedoeld voor iedereen die belangstelling heeft voor educatie op een agrarisch bedrijf als verlengstuk van de school.

Superboerderij in Vianen

De lente is eindelijk in volle hevigheid losgebarsten, de dieren staan weer in de wei, de lammetjes huppelen rond, de vogeltjes vliegen af en aan voor hun kroost en de kinderen kunnen weer naar de boerderij voor een boerderijles vol belevend leren!

We zijn blij dat met de versoepelingen na de tweede lockdown nu ook boerderijeducatie weer door kan gaan. Dus heb je zin om met je groep naar de boerderij te komen? De educatieboeren ontvangen jou en je klas graag!

We hopen jullie snel te zien, want de boeren en boerinnen missen de kinderen enorm. Ze staan klaar om jullie met open armen, op 1.5 meter afstand 😉 te ontvangen!

boerderijeducatie

Nieuwe educatieboeren

Er zijn twee nieuwe educatieboerderijen in ons midden en die stellen we graag aan je voor: 

Elihoeve-boerderijindekijker
In Snelrewaard staat boerderij De Elihoeve van Rick en Judith de Vor. Op hun beleefboerderij houden zij ongeveer 120 melkkoeien en er zijn ook veel kalfjes, drie paarden, konijnen en een kat. De natuur is hier belangrijk en er is een boomgaard met fruit en een moestuin. Aan lekker spelen is ook gedacht
Vlooswijk Educatie-Boerderij
Op Vlooswijk Boerderij van boer Maiko en boerinnen Conny en Margreet in Montfoort zijn er koeien, kalfjes en kippen. Deze nieuwsgierige kippen scharrelen gezellig rond de mobiele kippenkar in de wei. Er is aandacht voor natuurbeheer en er zijn veel trekkers en landbouwmachines om te bekijken en waar je ook onder begeleiding in kunt klimmen om een kijkje te nemen. Bij ontvangst en de afsluiting kun je spelen in de heerlijke tuinen.

Boerderijles boeken, hoe werkt het?

Kijk voor het reguliere aanbod en de boerenbedrijven bij jou in de buurt op de website van Boerderij in de kijker. Ga naar de boekingssite en boek direct een boer in de buurt van de school of klik op onderstaande links. 
Het boeken van de lessen kan het hele jaar door, dus kijk snel welke boerderij bij jou in de buurt nog data open heeft staan voor een dagdeel belevend leren op de boerderij. Voor de roostering werken de educatieboeren samen met lokale centra voor NME. 
Bij vragen neem contact op met Michelle Poort, coördinator Boerderij in de kijker, mail: info@boerderijindekijker.nl, tel: 06-16972369


Subsidie voor scholen van Jong Leren Eten

Het programma Jong Leren Eten stelt subsidie beschikbaar voor scholen die met de klas activiteiten willen ondernemen op het gebied van voedseleducatie. Hieronder vallen ook boerderijeducatie en kosten voor het vervoer naar de boerderij. Deze ‘Stimuleringsbijdrage Lekker naar buiten kan per 1 september 2021 weer aangevraagd worden. Kijk op de website van Jong Leren Eten naar de mogelijkheden. Via deze keuzematrix kun je zien waaraan de subsidie besteed mag worden. 


Covid 19

Fijn dat de de lessen weer mogelijk zijn, maar we moeten natuurlijk nog steeds voorzichtig zijn en naast de hygiënemaatregelen die we normaal al nemen op de boerderij ook blijven letten op de volgende zaken:

  • Handen ontsmetten bij aankomst.
  • Volwassenen houden de 1,5 meter afstand tot elkaar (bij kinderen t/m 12 jaar hoeft dat niet)
  • Smalle erven hebben looproutes ingericht om samenklontering te voorkomen.
  • Bij klachten van de educatieboer als koorts of verkoudheid, moet de les verplaatst worden.
  • De opdrachten zijn op de meeste boerderijen verspreid over de stallen het erf en het weiland. Het grootste deel van de les is buiten. Hierdoor is de kans op besmetting minimaal.

Welkom

Kinderen, leerkrachten en ouders

Deskundige educatieboeren nemen je graag mee op hun erf. De stal in van de koeien, geiten of kippen. Of het land op, om te zien hoe granen, groenten en mais verbouwd worden. En waar de luchten eindeloos groot lijken. Misschien wil je de koeien eens aaien? Of helpen bij het voeren van de dieren? Er is vast ook iets te proeven op de boerderij!

lesprogramma’s

De vereniging Boerderij in de kijker biedt al 16 jaar boerderijeducatie aan voor kinderen uit de provincie Utrecht. Er zijn diverse mooie lesprogramma’s ontwikkeld door professionals vanuit de NME-centra in Utrecht. Deze programma’s sluiten aan bij de verschillende groepen van het basisonderwijs.

Boerderijles-koeien-boer-jan

Groep 3 & 4

De koeien van boer Jan

boerderijles-superboerderij

Groep 5 & 6

Superboerderij

check-je-melkpak

Groep 7 & 8

Check je melkpak

Meer info

Zoek een educatieboerderij

Zoek op onze kaart een gecertificeerde educatieboer!

Wat kost een bezoek?

Bekijk de actuele prijslijst

Inschrijven

Boek een boerderijles

Meer informatie

Veelgestelde vragen over de boerderijlessen

Nieuwe educatieboeren

Melkveehouderij V.O.F. Kloek-Blom

Melkveehouderij V.O.F. Kloek-Blom

In het mooie Meerkerk langs de A27 ligt het melkveebedrijf van Peter en Miriam samen met hun 3 dochters.
Op dit moderne duurzame bedrijf worden ca 100 koeien gemolken. Door de 950 zonnepanelen die op de daken liggen wordt duurzame stroom opgewekt. Tijdens een bezoekje aan onze boerderij word je door boerin Miriam

Melkveehouderij en fruitteler Hoogendoorn

Melkveehouderij en fruitteler Hoogendoorn

In Lopikerkapel, tussen IJsselstein en Lopik, hebben Menno en Monique Hoogendoorn een gemengd melkvee- en fruitteeltbedrijf. In hun moderne ligboxenstal aan de Lekdijk worden hun koeien met een melkrobot gemolken. Er is ook een jongveestal, waar kalfjes geaaid kunnen worden.