Boerderijeducatie Utrecht september 2012

1 sep, 2012
Boerderijeducatie-Utrecht-2012

Dit is de eerste digitale nieuwsbrief van Boerderij in de kijker. Deze nieuwsbrief is bedoeld om scholen, gemeenten, financiers, relaties, leden en Natuur- en Milieu Educatiecentra te informeren over het project.

Esther de lange over het belang van boerderijeducatie

Esther de Lange roept lokale partijen op Boerderij in de kijker te steunen

Europarlementariër Esther de Lange vertelt in een uitzending op 1 oktober van RTV Utrecht over het belang van het verlenen van Leader subsidie aan Boerderij in de kijker (Leader is een Europees subsidieprogramma voor het platteland). Zij vraagt lokale partijen, zoals gemeenten, de boerderijbezoeken van scholen te blijven stimuleren middels een financiele bijdrage zodat een bezoek financieel laagdrempelig zal zijn en het bereik van Boerderij in de kijker groot zal blijven. Zij zal zich op haar beurt inzetten om ervoor te zorgen dat er nieuwe middelen beschikbaar komen voor toekomstige projecten. In dit filmpje ziet u tevens een boerderijles van groep 5 van de Parkschool uit Lombok (Utrecht) op het bedrijf van Jan van Wijk te Odijk.

Vereniging Boerderij in de kijker zoekt sponsoring

Om ons bereik van jaarlijks circa 450 boerderijbezoeken te behouden is het nodig om de kosten voor de scholen laag te houden. Op onze website kunt u zien wie dit jaar bijdragen. Maar voor 2013 zoeken we nog financiers. Heeft u tips voor de vereniging? Laat het ons dan weten. Mail: info@boerderijindekijker.nl. De ANBI status wordt aangevraagd.

Samenwerking Boerderij in de kijker en VoorleesExpress Utrecht

In 2009 wonnen BIDK en Stichting VoorleesExpress Utrecht van het RabobankDichtbij fonds € 10.000, -. Met deze gift hebben van 2009 tot en met 2012 een groot aantal deelnemende kinderen aan het project VoorleesExpress Utrecht in de Utrechtse wijken Kanaleneiland en Overvecht een bezoek gebracht op de boerderijen van Martien Oussoren en van familie Vedder in Kockengen en Nieuwe ter Aa. Sommige kinderen waren nog nooit buiten de wijk geweest.
Initiatiefnemer Martien Oussoren kijkt met veel plezier terug op een heel goed project en verheugt zich op een mogelijk vervolg in 2013. Op www.boerderijindekijker.nl kunt u zijn verslag over het tot stand komen van de samenwerking en het vervolg ervan lezen. Bekijk hier het filmpje van een boerderijbezoek.

boerderijeducatie-BIDK

Grappige uitspraken van kinderen

Boerin: een koe van 1 jaar oud is een pink, hoe heet een koe
van twee jaar oud ? “Dat is dan natuurlijk een wijsvinger!!!”
Over Boerderij in de kijker

De vereniging is sinds 2007 actief met boerderij-educatie. Dankzij grote inzet van de leden, NME-ogranisaties en Agrarische Natuurverenigingen zijn we nu op volle sterkte met 38 leden die jaarlijkse circa 12.000 kinderen en 3.000 ouders en leerkrachten kunnen ontvangen met een professioneel aanbod voor boerderijeducatie. Kijk op www.boerderijindekijker.nl

Start nieuw seizoen

In samenwerking met lokale NME centra start Boerderij in de kijker met het zevende seizoen voor basisscholen in twaalf gemeenten in de provincie Utrecht. Voor de najaarslessen heeft NMC Utrecht de digitale catalogus weer open gezet tot en met 12 september. Utrechtse basisscholen kunnen zich via deze catalogus inschrijven bij een van de educatieboeren. Voor de najaarslessen is een boerderijbezoek voor groep 6 gratis. Groepen 3,4, en 5 betalen € 62,50 per groep. Scholen uit andere gemeenten kunnen zich in januari weer inschrijven voor de voorjaarslessen.

Welkom

Kinderen, leerkrachten en ouders

Deskundige educatieboeren nemen je graag mee op hun erf. De stal in van de koeien, geiten of kippen. Of het land op, om te zien hoe granen, groenten en mais verbouwd worden. En waar de luchten eindeloos groot lijken. Misschien wil je de koeien eens aaien? Of helpen bij het voeren van de dieren? Er is vast ook iets te proeven op de boerderij!

lesprogramma’s

De vereniging Boerderij in de kijker biedt al 16 jaar boerderijeducatie aan voor kinderen uit de provincie Utrecht. Er zijn diverse mooie lesprogramma’s ontwikkeld door professionals vanuit de NME-centra in Utrecht. Deze programma’s sluiten aan bij de verschillende groepen van het basisonderwijs.

Boerderijles-koeien-boer-jan

Groep 3 & 4

De koeien van boer Jan

boerderijles-superboerderij

Groep 5 & 6

Superboerderij

check-je-melkpak

Groep 7, 8 en brugklas

Check je melkpak

Onderbouw VO

Kringloop en duurzaamheid

Meer info

Zoek een educatieboerderij

Zoek op onze kaart een gecertificeerde educatieboer!

landelijk keurmerk boerderijeducatie

boerderijeducatienederland.nl

Inschrijven

Boek een boerderijles

Meer informatie

Veelgestelde vragen over de boerderijlessen

Nieuwe educatieboeren

Tuinderij de Coöperij

Tuinderij de Coöperij

De Coöperij is een tuinderij in Soest van 0,7 hectare waar groenten en bloemen worden geteeld met liefde voor de natuur, zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest te gebruiken. De bevlogen tuinders, Marieke, Sarah en Johanna, runnen de tuin samen