Aanmelden voor een boerderijles

Basisscholen kunnen zich online aanmelden via de groene aanmeldknop hieronder. Via deze link wordt een school doorverwezen naar een boekingssite. Deze boekingssite geeft de beschikbaarheidsdata van alle aangesloten educatieboeren weer.

Ligt een school in een gemeente waar een centrum voor Natuur- en Milieueducatie (NME) actief is, dan heeft de school al een account met inlogcodes ontvangen van het NME centrum om te kunnen inloggen en boeken (via de NME-contactpersoon van de school). Een school uit Zeist ontvangt inlogcodes van NME De Boswerf, een school uit Leusden of Woudenberg van De Groene Belevenis, een school uit Utrecht van Utrecht Natuurlijk en een school uit Amersfoort via CNME Amersfoort. Voor meer informatie, opvragen inlogcode school voor boekingen, kunnen scholen contact opnemen met het lokale NME-centrum.

Voor scholen uit Leerdam, Zederik, Baarn, Eemnes, Bunschoten-Spakenburg, Renswoude, Veenendaal, Rhenen en gemeenten over de provinciegrenzen, lopen aanmeldingen via onderstaande groene aanmeldknop, vervolgens klikken op de onderste link ‘aanmelden scholen uit overige gemeenten‘. Je maakt een eigen schoolaccount aan en krijgt vervolgens inloggegevens. Via deze codes kun je ook in de toekomst boekingen doen of een boeking wijzigen. Bij vragen over aanmeldingen vanuit die gemeenten kan contact worden opgenomen met: Michelle Poort, coördinator van de vereniging Boerderij in de kijker (tel: 06-16972369/ mail: info@boerderijindekijker).

Aanmelden boerderijles

Wat kost een programma?

Mede dankzij bijdragen van de provincie Utrecht, ZuivelNL, Stichting Lamoli, Nemelco, programma Jong Leren Eten, het Innovatiesteunfonds voor de landbouw provincie Utrecht , Onderlinge Verzekeringen, Stichting de Balans en BuitenWijs is de eigen bijdrage per groep slechts € 35,- per groep. Groepen uit Vianen, Soest, Houten, Nieuwegein, IJsselstein, Lopik, Nieuwegein doen gratis mee.

Klik hier voor de actuele prijslijst: prijslijst BIDK 2020-2021
Prijslijst schooljaar 2019-2020: prijslijst BIDK 2019-2020

Gratis boerderijbezoek op de Nationale Buitenlesdag (22 sept 2020) Nationaal Schoolontbijt (nov)

Op de nationale buitenlesdag (22 september 2020) is een boerderijbezoek gratis voor alle doelgroepen. Een groep moet dan wel eerst aangemeld worden op de website van de Nationale Buitenlesdag  om vervolgens een gratis boerderijbezoek te boeken. Indien deze combinatie gemaakt wordt, geef dat dat aan bij de boeking. Ook tijdens het Nationaal Schhoontbijt is een combinatie van nuttigen schoolontbijt en boerderijbezoek gratis. Nadere informatie over het schoolontbijt 2020 volgt op deze website.

Overige praktische informatie

  • Na een boeking ontvangen de boekers een ontvangstbevestiging met contactgegevens van de boer, nadere details over het programma en een link naar het lesmateriaal.
  • Circa 4 weken voor het bezoek krijgen boekers een reminder. Het is belangrijk om van te voren contact op te nemen met de educatieboer om de details omtrent programma vervoer naar de boerderij en de organisatie van het bezoek te bespreken.
  • Duur van het programma is circa 2 uur.
  • Vervoer naar de boerderij regelt de school zelf. Sommige bedrijven liggen op fietsafstand van de school of liggen vlakbij een bushalte.
  • Voor groepen 7,8 zijn naast een leerkracht geen begeleiders nodig voor het programma. Voor groepen 3 t/m 6 wel. Zie handleiding leerkracht bij het lesmateriaal.
  • Annuleringsvoorwaarden: een les verplaatsen of annuleren kan nog tot 24 uur voor het bezoek. Voor bezoeken die binnen 24 voor aanvang worden geannuleerd worden de kosten door gefactureerd.
  • Corona-beleid: uiteraard volgen de educatieboeren de algemene richtlijnen en maatregelen die genomen zijn a.g.v. de corona-uitbraak.

Boerderijles voor groep 3 & 4
Boerderijles voor groep 5 & 6
Boerderijles voor groep 7 & 8
Imkerijlessen Boerderij groep 3 t/m 6

Kunnen boeren lesgeven?

De deelnemende boeren en boerinnen zijn opgeleid tot professionele educatieboeren. De boerderij is bij deze programma’s een volwaardig verlengstuk van de school!

Is het een compleet lesprogramma?

De boerderijlessen De Koeien van Boer Jan, SUPERBOER, Check je melkpak en Imkerij bestaan uit een aantal lessen in de klas met behulp van werkbladen en een docentenhandleiding. Deze lessen in de klas worden gecombineerd met een bezoek aan een boerderij. Hierbij gaat het niet zomaar om een excursie of een rondleiding. De kinderen volgen op de boerderij een interactieve belevingsroute met opdrachten op het erf, in de stallen en in het weiland.

Wie waarborgt de kwaliteit van de boerderijlessen

Vereniging Boerderij in de kijker heeft de boerderijlessen samen met lokale NME-centra ontwikkeld. Samen zorgen ze ook voor een continue verbetering van de kwaliteit van de boerderijlessen.

boerderij in de kijker

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met het lokale Natuur- en Milieueducatiecentrum (NME) van de gemeente waar de school is gevestigd. Hieronder staan de contactgegevens. Niet elke gemeente werkt met een NME neem dan contact op met de coördinator van Boerderij in de kijker, Michelle Poort, tel: 06-16972369, mail: info@boerderijindekijker.nl.

Utrecht Natuurlijk

Basisscholen in de gemeente Utrecht

Contactpersoon: secretariaat Utrecht Natuurlijk
TEL: 030–7533800
EMAIL: info@utrechtnatuurlijk.nl

BuitenWijs

Basisscholen in de gemeenten Houten, Lopik, Nieuwegein en IJsselstein

Contactpersoon: Kees van Wegen
TEL: 030 – 603 4672
EMAIL: buitenwijs@nieuwegein.nl

NME-centrum De Woudreus
Omgevingsdienst regio Utrecht

Basisscholen in de gemeenten De Ronde Venen en Vianen

Contactpersoon: Conny van Kruysbergen
TEL: 0297 – 273 692
EMAIL: nmederondevenen@odru.nl

De Boswerf
Omgevingsdienst regio Utrecht

Basisscholen in de gemeenten Bunnik, De Bilt, Utrechtse Heuvelrug, Woudenberg, Wijk bij Duurstede en Zeist

Contactpersoon: Judith Stoker
TEL: 088 – 022 50 83
EMAIL: j.stoker@odru.nl

NME-centrum Woerden
Omgevingsdienst Regio Utrecht

Basisscholen in de gemeenten Woerden, Oudewater en Montfoort

Contactpersoon: Esther Overgaag
TEL: 0348 – 46 03 13
EMAIL: nmewoerden@odru.nl

MEC Maarssen
Omgevingsdienst Regio Utrecht

Basisscholen in de gemeenten Maarssen, Tienhoven, Breukelen, Kockengen, Loenen aan de Vecht, Loenersloot, Nieuwer Ter Aa, Nigtevecht en Vreeland

Contactpersoon: Caroline Hakkert
TEL: 0346 – 554 406
EMAIL: mecmaarssen@odru.nl

De Groene Belevenis

Basisscholen in de gemeenten Leusden en Woudenberg

Contactpersoon: Jolanda Zeilmaker
TEL: 033-30 349 40
EMAIL: j.zeilmaker@degroenebelevenis.nl / info@degroenebelevenis.nl

Balans kinderboerderij DE VEENWEIDEN, Duurzaam Educatief Centrum

Basisscholen in de gemeente Soest

Contactpersoon: Simone van Dongen
TEL: 035-60 992 55 / 06-26062752
EMAIL: s.vandongen@stichtingbalans.nl

CNME Amersfoort

Basisscholen in de gemeenten Amersfoort

Contactpersoon: Joost Buddingh
TEL: 033-4695200
EMAIL: j.buddingh@amersfoort.nl