koeien van boer Jan boerderijles

Boerderijles voor groep 3 & 4

Boerderijles ‘De Koeien van Boer Jan‘ voor kinderen van de basisschool. Het thema van deze lessen is de boerderij en zijn dieren. Het is opgebouwd uit drie speelse lessen met een een boeiende verhaallijn en leuke sleutelvragen.

 

Dit boerderijeducatie-pakket is voor alle basisscholen in de provincie Utrecht.

Boerderijeducatie BIDK

Beleef de boerderij

Het lesproject ‘De koeien van boer Jan’ is zo opgebouwd dat kinderen op een actieve en belevende wijze, via ‘hoofd, hart en handen’ kennis maken met en waardering krijgen voor het platteland in al haar facetten. De kinderen maken kennis met boerderijdieren en hun leefomgeving.

De leerlingen krijgen een brief van Damisi en haar broertje uit Zuid-Afrika. Zij heeft een aantal vragen voor de leerlingen die zij gaan beantwoorden op de boerderij. Ze observeren de koeien en hun gedrag. Ook helpen ze de boer en bekijken de andere dieren.

Opbouw van de boerderijles

Het pakket ‘De koeien van boer Jan’ is opgebouwd uit drie lessen. Bij les 1 ontvangt de klas een brief van Damisi, maken ze een woordweb met woorden van de boerderij en bedenken ze vragen voor de boer of boerin naar aanleiding van de brief. Bij les 2 gaan ze op bezoek bij boer Jan, waar de leerlingen vragen kunnen stellen en diverse opdrachten uitvoeren. Bij les 3 maken de leerlingen hun woordweb af en schrijven ze een brief terug aan Damisi.

Bezoek aan een educatieboerderij

Tijdens het bezoek aan een boerderij kijken de kinderen in de stal, lopen ze door het weiland, mogen ze misschien wel een kalfje melk geven, de koeien voeren of andere klusjes voor de boer of boerin doen.

Resultaat

Na afloop hebben de kinderen een beeld van de boerderij, de mensen en de dieren die er wonen. Ze leren over overeenkomsten en verschillen tussen koeien in Zuid-Afrika en Nederland. Ze ontdekken hoe het is om op een boerderij te zijn, te kijken en de boer te helpen. Ze ontdekken de dieren op en rond de boerderij.

NIEUW! De Geiten van Boer Gijs

Bezoekt u een melkgeitenbedrijf i.p.v. een melkveehouderij dan is dit programma aangepast naar “De Geiten van Boer Gijs”. Doelstellingen en lesopbouw zijn precies hetzelfde. Er is een aangepaste lesbrief beschikbaar voor op school.

Interesse? Ga naar:

Aanmelden voor scholen
Informatie voor scholen (veelgestelde vragen)
Zoek een educatieboerderij bij u in de buurt

de koeien van boer Jan­Superboer boerderijeducatieImkerij boerderijeducatieCheck je melkpak boerderijeducatie

Op bezoek bij kaasboerderij van Rossum met groep 3 en 4 van de Meester Vosschool in Vianen

Boerderijeducatie van Boerderij in de kijker is er voor alle basisscholen in de provincie Utrecht

Zoek een educatieboerderij bij u in de buurt

Boerderij Educatie Utrecht