Check je melkpak een succes!

2 jun, 2017
Check je melkpak een succes

Dit is de digitale nieuwsbrief van Boerderij in de kijker. Deze nieuwsbrief is bedoeld om scholen, gemeenten, financiers, relaties, leden en Natuur- en Milieu Educatiecentra te informeren over het project.

boerderijles-Check je melkpak

Nieuwe les Check je melkpak een succes! Op bezoek bij boerderij Fortzicht

De les Check je melkpak voor groep 7/8 is vanaf het najaar 2016 onderdeel van het lesaanbod van Boerderij in de kijker. Ondertussen zijn er dit schooljaar al 65 groepen die zich voor deze les hebben aangemeld. Eén daarvan was groep 7/8 van Basisschool De Werkplaats uit Bilthoven, die in mei op bezoek waren bij Wim Westeneng in Groenekan.
28 kinderen zijn op de fiets gekomen om na de voorbereidende lessen op school zelf onderzoek te gaan doen naar diverse aspecten van het melkveebedrijf. Zo zullen zij ontdekken waar de informatie op een melkpak vandaan komt en hoe je deze informatie kunt interpreteren. Wat zijn feiten en wat zijn meningen?
Na een rondleiding over het erf, de stallen en het land, gaan de kinderen aan de slag. Via opdrachten en vragen aan de boer vergaren ze informatie over de volgende onderwerpen: Mest en kringloop, Huisvesting, Melkproductie en verwerking, Van kalfje tot koe, Gezondheid, Natuur op de boerderij en Leven als boer.

IJsbrand (9-bijna 10!) is in de stal in de weer met een meetlint. Zijn groepje heeft de stal opgemeten en uitgerekend dat iedere koe ongeveer 2m2 tot haar beschikking heeft. Hij vindt dat dit best veel is. ‘In de winter is het lekker warm dicht op elkaar en in de zomer zijn ze toch dag en nacht buiten.’
 
Annemay en Yente (11 en 10) zitten op een bankje in de zon hun opdrachten uit te werken als ze opspringen op zoek naar de boer. Ze hoeven niet lang te zoeken en willen graag van hem weten hoeveel een koe eet.

Tegen het einde van de ochtend verzamelt de boer alle kinderen en mogen ze vanachter het hek toekijken hoe de koeien de wei in mogen. Wim Westeneng is vanaf het begin van de vereniging bij de ontwikkeling en het geven van de lessen betrokken geweest. Ook deze nieuwe les Check je melkpak levert een waardevolle bijdrage aan het beeld van de boerderij.
 
‘Het is belangrijk om de kinderen mee te geven dat het er op een boerderij vaak heel anders aan toe gaat dan zij en de regelbedenkers achter een bureau soms denken. Door ze zelf te laten ervaren en ontdekken, zullen ze wellicht in de toekomst een positieve bijdrage leveren aan het boerenleven, in welke hoedanigheid dan ook.’

Inschrijven boerderijeducatie

Inschrijven boerderijeducatie schooljaar 2017-2018

Deze maand kunnen scholen weer inschrijven voor de boerderijlessen voor schooljaar 2017-2018. Als u een school bent uit één van de onderstaande gemeenten* dan kunt u zelf een datum kiezen bij een boerderij naar keuze. U gaat naar de site www.boerderijindekijker.nl en zoekt de boerderij van uw keuze op de kaart. Vervolgens kunt u digitaal roosteren door in te loggen op de website: www.nmegids.nl. De code die u nodig heeft om in te loggen ontvangt u van uw Natuur- en Milieueducatiecentrum. Er zijn per NME-centrum verschillende openstellingsdata. Kijk voor meer informatie op www.boerderijindekijker.nl 
 
Ligt uw school niet in ondergenoemde gemeenten, mail dan uw voorkeursdatum en boerderij naar: info@boerderijindekijker.nl 
 
 * gemeente Utrecht, Woerden, De Ronde Venen, Stichtse Vecht, Oudewater, Vianen, Lopik, Nieuwegein, Ijsselstein, Bunnik, Houten, Wijk bij Duurstede, Utrechtse Heuvelrug, Zeist, De Bilt, Leusden en Woudenberg.

Subsidie voor BIDK van provincie Utrecht

Afgelopen maart is bekend gemaakt dat de provincie Utrecht ook voor de periode van 2017-2018-2019 weer subsidie beschikbaar heeft gesteld voor Boerderij in de kijker. Met deze bijdrage is het mogelijk om de scholen tegen een gereduceerd tarief de lessen te laten afnemen. Bovendien is BIDK zo in staat voor deze periode de lessen te blijven evalueren en zo nodig aan te passen en de vereniging en boerderijeducatie verder onder de aandacht te brengen.

Wist je dat…

koeien maar 20 minuten per dag slapen?
de openstelling voor aanmeldingen van boerderijeducatielessen open staat?
zwaluwen graag hun nest bouwen in de stallen en dat ze ieder jaar terug komen?
er op 21 mei een minikalfje is geboren op boerderij De Witboom in Bunnik?
.er in Westbroek op boerderij De Bonte Parels iedere eerste zaterdag van de maand een open boeren zaterdag wordt gehouden?
heel veel van de educatieboerderijen een website en/of facebookpagina hebben met leuke en interessante informatie en dat je ze kunt vinden op www.boerderijindekijker.nl?

Welkom

Kinderen, leerkrachten en ouders

Deskundige educatieboeren nemen je graag mee op hun erf. De stal in van de koeien, geiten of kippen. Of het land op, om te zien hoe granen, groenten en mais verbouwd worden. En waar de luchten eindeloos groot lijken. Misschien wil je de koeien eens aaien? Of helpen bij het voeren van de dieren? Er is vast ook iets te proeven op de boerderij!

lesprogramma’s

De vereniging Boerderij in de kijker biedt al 16 jaar boerderijeducatie aan voor kinderen uit de provincie Utrecht. Er zijn diverse mooie lesprogramma’s ontwikkeld door professionals vanuit de NME-centra in Utrecht. Deze programma’s sluiten aan bij de verschillende groepen van het basisonderwijs.

Boerderijles-koeien-boer-jan

Groep 3 & 4

De koeien van boer Jan

boerderijles-superboerderij

Groep 5 & 6

Superboerderij

check-je-melkpak

Groep 7, 8 en brugklas

Check je melkpak

Onderbouw VO

Kringloop en duurzaamheid

Meer info

Zoek een educatieboerderij

Zoek op onze kaart een gecertificeerde educatieboer!

landelijk keurmerk boerderijeducatie

boerderijeducatienederland.nl

Inschrijven

Boek een boerderijles

Meer informatie

Veelgestelde vragen over de boerderijlessen

Nieuwe educatieboeren

Tuinderij de Coöperij

Tuinderij de Coöperij

De Coöperij is een tuinderij in Soest van 0,7 hectare waar groenten en bloemen worden geteeld met liefde voor de natuur, zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest te gebruiken. De bevlogen tuinders, Marieke, Sarah en Johanna, runnen de tuin samen