Januari 2024

8 feb, 2024

Boerderij in de kijker heeft op dit moment ruim 40 gecertificeerde educatieboeren dichtbij scholen in de provincie Utrecht. Het boerenerf is een plek waar vele aspecten beleefd kunnen worden zoals voedsel, milieu, planten en dieren, natuur, klimaat, energie, water, techniek en innovatie. Maar het belangrijkste is: op het boerenland is er volop ruimte om lekker te bewegen in de buitenlucht. 

Nieuws van de boerderij:

Nu is het nog winter maar de lente komt eraan en op de boerderij gebeurt van alles. Educatieboerin Henriëtte vertelt. Komen jullie het met de kinderen uit de klas mee beleven?

Henriëtte van der Wind – Boerderij Oud Voscuijl, Woudenberg

Na de winter kijken we op boerderij ‘Oud Voscuijl’  weer uit naar het voorjaar. Ook onze koeien vinden het voorjaar fijn. Na een lange periode op stal mogen ze weer lekker de wei in. Voordat het zover is, wordt eerst de koeienmest die in de winter verzameld is op het land gereden. Daar gaat het gras goed van groeien, de koeien eten dit weer op en maken er melk en mest van. Zo gaat deze kringloop steeds door. De melk van onze koeien gaat naar de fabriek, daar maken ze er heerlijke kaas van! Het hele jaar worden er kalfjes geboren. 

Een gedeelte van ons grasland is kruidenrijk, we maaien dit later zodat weidevogels er kunnen broeden. De kruiden en bloemen trekken veel insecten aan. In het voorjaar keren de zwaluwen weer terug naar hun nesten op de boerderij, de poezen krijgen kittens, de fruitbomen staan in bloei, in de moestuin groeit weer van alles. Kortom genoeg te beleven op de boerderij! 


Gratis boerderijles voor scholen in gemeente Vijfheerenlanden

Scholen uit Everdingen, Leerdam, Lexmond, Vianen, Hagestein, Hoef en Haag, Ameide en andere plaatsen in de gemeente Vijfheerenlanden kunnen dit voorjaar gratis naar een boerderij bij hen in de buurt. Deze actie geldt voor 30 lessen (met een maximum van 2 per school) voor de rest van het lopende schooljaar van 2023-2024.
Alle scholen uit de gemeente Vijfheerenlanden krijgen hier zeer binnenkort een mailing over. Bij vragen kun je contact opnemen met Michelle Poort, coördinator van Boerderij in de kijker.

melkveehouderij-kloek-blom

Boerderijles met korting voor scholen in gemeentes Rhenen-Veenendaal-Renswoude 

Nog meer goed nieuws. De rest van dit schooljaar kunnen alle groepen van de basisscholen in gemeentes Rhenen, Veenendaal en Renswoude met 50% korting naar de boerderij. Een les kost voor deze scholen geen euro 50,- maar slechts euro 25,-
We hopen dat, met dit mooie aanbod, veel meer scholen en groepen langskomen bij de boerderijen in de buurt:
Evert-Jan van Laar in Rhenen-AchterbergCo en Gea van Laar in Veenendaal en Janet van Ginkel in Renswoude. Alle scholen uit deze gemeentes krijgen hier zeer binnenkort ook een mailing over. Bij vragen kun je contact opnemen met Michelle Poort, coördinator van Boerderij in de kijker.


Welkom (op) Boerderij Spriethof in Breukelen

Sinds kort is het melkveebedrijf van Anthony en Marjolein Rietveld een van de ruim 40 boerderijen in de provincie Utrecht waar je op bezoek kunt gaan met de klas. Voor scholen uit Breukelen, Haarzuilens, Vleuten, De Meern, De Ronde Venen, Woerden en Utrecht boerderij Spriethof goed te bereiken. Kom kijken, aaien, ruiken en ontdekken bij de koeien, kalfjes en alle andere boerderijdieren (schapen, pony’s, konijntjes, kippen, geitjes, poezen en de boerderijhond).


Wat kost een lespakket + bezoek?

  • Mede dankzij bijdragen van de provincie en ZuivelNL zijn de eigen bijdragen voor scholen per les slechts € 50,- per groep.
  •  Kleutergroepen Amersfoort € 80,-.
  • Voor groepen die vallen onder BuitenWijs (Nieuwegein, IJsselstein, Lopik en Houten) kost een boerderijbezoek € 25,- per groep.z
  • Voor groepen uit Soest en Baarn die boeken via Stichting Balans (Soest) of de Groene Inval is het programma gratis (tot een maximum aantal). 
  • Het VO programma kost € 60,- per groep.
boerderijeducatie-2022-2023

Aanmelden voor een boerderijles

Boek nu de boerderijlessen voor jouw school of groep voor de rest van het schooljaar 2023-2024.
Alle educatieboeren hebben de data van hun beschikbaarheid open gezet. Wacht niet te lang want sommige regio’s gaan hard! 
Via de website van Boerderij in de kijker kun je een educatieboer kiezen en naar de boekingssite gaan om een boer in de buurt van de school te boeken. Je vindt er ook alle praktische informatie over een bezoek. Direct zoeken of boeken? Klik dan op onderstaande links. Het boeken van de lessen kan het hele jaar door. 
Voor de roostering werken de educatieboeren samen met lokale centra voor Natuur-en Milieueducatie.
Bij vragen neem contact op met Michelle Poort, coördinator Boerderij in de kijker, mail: info@boerderijindekijker.nl.


Onze educatieboeren

Ook de educatieboeren leren nog steeds. Ze houden hun kennis en vaardigheden voor het geven van de boerderijlessen op peil en ze kijken graag bij elkaar op de boerderij hoe anderen dingen doen. Ieder jaar zijn er verschillende bijeenkomsten voor en door Boerderij in de kijker-leden, waarbij een van de leden gastheer/gastvrouw is en de andere boeren ontvangt. Afgelopen zomer waren de leden nog te gast op het bedrijf van de Familie Kuijer, Boerderij Holec Holstein in Soest.

Welkom

Kinderen, leerkrachten en ouders

Deskundige educatieboeren nemen je graag mee op hun erf. De stal in van de koeien, geiten of kippen. Of het land op, om te zien hoe granen, groenten en mais verbouwd worden. En waar de luchten eindeloos groot lijken. Misschien wil je de koeien eens aaien? Of helpen bij het voeren van de dieren? Er is vast ook iets te proeven op de boerderij!

lesprogramma’s

De vereniging Boerderij in de kijker biedt al 16 jaar boerderijeducatie aan voor kinderen uit de provincie Utrecht. Er zijn diverse mooie lesprogramma’s ontwikkeld door professionals vanuit de NME-centra in Utrecht. Deze programma’s sluiten aan bij de verschillende groepen van het basisonderwijs.

Boerderijles-koeien-boer-jan

Groep 3 & 4

De koeien van boer Jan

boerderijles-superboerderij

Groep 5 & 6

Superboerderij

check-je-melkpak

Groep 7, 8 en brugklas

Check je melkpak

Onderbouw VO

Kringloop en duurzaamheid

Meer info

Zoek een educatieboerderij

Zoek op onze kaart een gecertificeerde educatieboer!

landelijk keurmerk boerderijeducatie

boerderijeducatienederland.nl

Inschrijven

Boek een boerderijles

Meer informatie

Veelgestelde vragen over de boerderijlessen

Nieuwe educatieboeren

Tuinderij de Coöperij

Tuinderij de Coöperij

De Coöperij is een tuinderij in Soest van 0,7 hectare waar groenten en bloemen worden geteeld met liefde voor de natuur, zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest te gebruiken. De bevlogen tuinders, Marieke, Sarah en Johanna, runnen de tuin samen