Kinderen uit de provincie Utrecht ontdekken het boerenleven!

Kinderen-provincie-Utrecht-ontdekken-boerenleven

02.09.2015

Zoek een educatieboerderij

Onze Boerderijeducatie is er voor alle basis scholen in Provincie Utrecht »

Dit is de digitale nieuwsbrief van Boerderij in de kijker. Deze nieuwsbrief is bedoeld om scholen, gemeenten, financiers, relaties, leden en Natuur- en Milieu Educatiecentra te informeren over het project.

Even voorstellen; Nieuwe educatieboerderij in Oudewater

Hoi iedereen,
Wij zijn Sander en René van Vliet. Wij zijn de trotse mede-eigenaren van onze kaasboerderij gelegen aan de Ruige Weide in de stad Oudewater.
Ons verhaal gaat terug naar 1847…..waar de eerste generatie van ons familiebedrijf begon met kaasmaken; echte boerenkaas van verse melk, en geheel volgens het traditionele boeren kaasrecept bereid. Nu al 5 generaties.
Verder zijn wij er trots op dat wij dit nog steeds op dezelfde wijze doen.
Klanten en bezoekers zullen merken dat onze boerderij nog echt een boerderij is. Naast koeien hebben we ook pauwen, kune kune varkens, kippen, schapen en nog veel meer dieren.

Vanaf komend seizoen zijn wij officieel Educatieboerderij wat inhoud dat we klassen mogen ontvangen, met als doel kinderen te laten ontdekken wat er leeft en groeit op de boerderij, en niet te vergeten…..hoe kaas gemaakt wordt!

Groeten, Sander en René 

Kinderen uit de provincie Utrecht ontdekken het boerenleven!

Met het programma van Boerderij in de kijker komen de kinderen in aanraking met een echt agrarische bedrijf waar ons voedsel geproduceerd wordt. Proeven, ruiken, voelen en zien staan centraal bij het boerderijbezoek. De vereniging van educatieboerderijen werkt nauw samen met lokale organisaties voor Natuur en Milieueducatie die zorgen voor de promotie en roostering van de lessen. Jaarlijks maken gemiddeld tussen de 300-400 groepen gebruik van het aanbod. Scholen uit de provincie Utrecht kunnen twee programma’s boeken “ Koeien van boer Jan”, voor groep 3,4 en SUPERBOER voor groep 5,6. Voor meer informatie: www.boerderijndekijker.nl 

Uitrol Utrechtse Waarden,

Voor de basisscholen uit Nieuwegein, Ijsselstein, Lopik, Vianen en Montfoort wordt er hard gewerkt om ook de scholen in die gemeenten te gaan voorzien van boerderij educatie.  Boerderij in de kijker is i.s.m. bureau BuitenWijs op dit moment bezig om boeren in genoemde plaatsen te activeren en de juiste scholing te geven zodat het project in 2016 van start kan. 

Lesprogramma groep 7/8

Ook wordt er gewerkt aan een programma voor de groepen 7/8. Dit programma zal gaan over de kringlopen op het agrarisch bedrijf in relatie tot voedselproductie.  In het voorjaar van 2016 starten we met een pilot, waarna we het programma voor alle scholen open stellen vanaf schooljaar 2016-2017. Ook hiervoor krijgen alle educatie-boeren en boerinnen een bijscholing.

Dit programma wordt in samenwerking met Utrecht Natuurlijk, BuitenWijs en de Omgevingsdienst Regio Utrecht ontwikkeld.

De ontwikkeling van het nieuwe programma en de uitrol worden betaald door de provincie Utrecht en door bijdragen van bovengenoemde partijen. De lessen 7,8 kunnen straks gratis worden aangeboden voor de scholen dankzij een bijdrage van de Nederlandse Zuivel Organisatie.

Grappige uitspraken van kinderen
Bij boerin Franny Bos hebben ze een zwart/wit paard. Volgens de kinderen is dit een “koepaard”.
Boerin Nicolien vertelt aan de kinderen van BS de Griffel dat de koe melk gaat geven als zij een kalfje heeft gekregen. Vraagt een kindje uit groep 3 “wanneer gaat de stier dan melk geven”
De boerin vertelt over de droge koeien, dat zij even geen melk hoeven te geven omdat ze binnen 6 weken een kalfje krijgen. Hierop wijst een jongetje naar de melkkoeien en zegt “dan zijn dat zeker de natte koeien”.

Kosten boerderijles

Mede dankzij bijdragen van de provincie Utrecht, ZuivelNL, Stichting Lamoli, Stichting de Balans, De Groene Inval en BuitenWijs is de eigen bijdrage per groep slechts € 50,- per groep (3 t/m 8).

Bekijk hier de actuele prijslijst »

Overzicht nieuwsbrieven Boerderij in de Kijker

Naar de boer in schooljaar 2022-2023

Naar de boer in schooljaar 2022-2023

Het schooljaar is alweer bijna voorbij. De boeren en boerinnen vonden het heerlijk dat ze nog zoveel kinderen hebben kunnen ontvangen. Na de zomervakantie gaan ze daar graag weer mee verder. Boek dus snel jullie boerderijles voor schooljaar 2022-2023. Je leest in deze nieuwsbrief hoe je dat kunt doen.

Nieuw programma Superboerderij

Nieuw programma Superboerderij

Boerderij in de kijker ging een samenwerking aan met Rabobank Utrecht e.o., Pouw Vervoer en Utrecht Natuurlijk om vervoer naar de boerderij te regelen voor schoolklassen uit kansarme wijken.

Boerderijeducatie mag weer!

Boerderijeducatie mag weer!

De lente is eindelijk in volle hevigheid losgebarsten, de dieren staan weer in de wei, de lammetjes huppelen rond, de vogeltjes vliegen af en aan voor hun kroost en de kinderen kunnen weer naar de boerderij voor een boerderijles vol belevend leren!