Nationale Buitenlesdag

20 aug, 2020
Nationale Buitenlesdag

Er op uit naar de boerderij!

Deze extra nieuwsbrief sturen we om extra aandacht te geven aan twee leuke evenementen die dit najaar plaats vinden en die perfect gecombineerd kunnen worden met een boerderijbezoek.
Het gaat om de nationale buitenlesdag op 22 september a.s. en het nationaal schoolontbijt in de week van 2-6 november. Lees snel verder…

Superboeren

Het zal niemand ontgaan zijn: sinds het najaar van 2019 trekken de boeren door het land om hun stem te laten horen over het stikstofbeleid van de regering. Heb je ooit zoveel trekkers bij elkaar gezien? Ondertussen gaat het werk op de boerderij gewoon door en worden er weer heel veel schoolkinderen op de boerenerven in de provincie Utrecht ontvangen!

Nationale Buitenlesdag 22 september 2020

Naar buiten, de paden op, de lanen in, het schoolplein op of…naar de boerderij.

Ga lekker naar buiten om in de frisse lucht en met meer beweging de leukste lessen te volgen. Natuurlijk kan dit ook heel goed op de boerderij met één van de lessen uit het pakket van Boerderij in de kijker.
Tijdens de les onderzoeken de kinderen op het erf en in de stallen waar hun voedsel vandaan komt, hoe een dag van de boer en boerin er uitziet en wat er nog meer komt kijken bij het houden van boerderijdieren en het produceren van voedsel.

Als je je klas aanmeldt op de site van de buitenlesdag, kun je daarna gratis een boerderijles van Boerderij in de kijker boeken op 22 september.
Meld je eerst aan voor de buitenlesdag via deze link en stuur daarna een mail naar info@boerderijindekijker.nl. Bij voldoende plek op die dag, word je dan gekoppeld aan een boerderij in de buurt. Wees er op tijd bij, want vol is vol!


Welkom kinderen, leerkrachten en ouders/begeleiders

op één van de boerderijen van Boerderij in de kijker in de provincie Utrecht. Daar nemen deskundige educatieboeren je graag mee op hun erf. De stal in van de koeien, geiten of kippen. Of het land op, om te zien hoe granen, groenten en mais verbouwd worden. En waar de luchten eindeloos groot lijken. Misschien wil je de koeien eens aaien? Of helpen bij het voeren van de dieren? Er is vast ook iets te proeven op de boerderij!

Educatie over en beleving van voedsel begint al op jonge leeftijd. Thuis, maar ook op school. Het basisonderwijs wil vanuit ‘oriëntatie op jezelf en de wereld’ kinderen in een aantal kerndoelen leren hoe hun leefomgeving in elkaar steekt. Het boerenerf is een plek waar veel kerndoelen beleefd kunnen worden: voedsel, milieu, flora en fauna, natuur, klimaat, energie, water, techniek en innovatie.
Maar het belangrijkste: op het boerenland is er volop ruimte om lekker te bewegen en te proeven.

Waar? Boerderij in de kijker heeft op dit moment 45 gecertificeerde educatieboeren dichtbij scholen in de provincie Utrecht. Via onderstaande knop kun je onze folder lezen en downloaden.


Het nationaal schoolontbijt 2-6 november 2020

Begin de dag goed met een gezond en lekker ontbijt. Van 2-6 november 2020 vindt alweer de 20e editie van het nationaal schoolontbijt plaats.

Maar heb je ook wel eens bedacht waar de melk en het eitje van jouw ontbijtje vandaan komen? Of dat lekkere stukje fruit? Zou het daarom niet leuk zijn om met je klas te ontbijten op de boerderij?

Combineer het ontbijt met een gratis boerderijles van Boerderij in de kijker en onderzoek meteen wat een koe eet en wat er daarna gebeurt voordat de melk in jouw glas zit. Op de boerderij ontdek je van alles over de voedselkringloop en wat de boer allemaal doet om jou een lekker ontbijt te voor te kunnen zetten. Neem je ontbijtbox mee naar de boerderij en maak er een extra bijzonder ontbijt van.

Meld je eerst aan voor het ontbijt op 3, 4, 5 of 6 november via deze link en stuur daarna een mail naar info@boerderijindekijker.nl. Wij gaan dan ons best doen een boerderij in de buurt te zoeken die in deze week tijd en ruimte heeft.


Inschrijven boerderijlessen

Ga naar de site www.boerderijindekijker.nl en kies een boerderij. Vervolgens kan er digitaal een les ingeroosterd worden door in te loggen op de website: www.nmegids.nl/boerderijindekijker
In de meeste gemeenten loopt de aanmelding via deze link naar de gids met het lesaanbod van een lokaal centrum voor Natuur- en Milieueducatie met wie de vereniging Boerderij in de kijker een samenwerking heeft. In dat geval heeft de school al een account en inlogcodes die gestuurd zijn naar de NME-contactpersoon van de school. 
Voor meer informatie kunnen scholen contact opnemen met het centrum voor Natuur- en Milieueducatie in de buurt van de school.
Is er in jouw gemeente geen NME-organisatie, of zijn de inloggegevens zoek, dan kun je de codes opvragen of een nieuw account aanmaken.
Bij vragen neem contact op met Michelle Poort, coördinator Boerderij in de kijker, mail: info@boerderijindekijker.nl, tel: 06-16972369


Welkom

Kinderen, leerkrachten en ouders

Deskundige educatieboeren nemen je graag mee op hun erf. De stal in van de koeien, geiten of kippen. Of het land op, om te zien hoe granen, groenten en mais verbouwd worden. En waar de luchten eindeloos groot lijken. Misschien wil je de koeien eens aaien? Of helpen bij het voeren van de dieren? Er is vast ook iets te proeven op de boerderij!

lesprogramma’s

De vereniging Boerderij in de kijker biedt al 16 jaar boerderijeducatie aan voor kinderen uit de provincie Utrecht. Er zijn diverse mooie lesprogramma’s ontwikkeld door professionals vanuit de NME-centra in Utrecht. Deze programma’s sluiten aan bij de verschillende groepen van het basisonderwijs.

Boerderijles-koeien-boer-jan

Groep 3 & 4

De koeien van boer Jan

boerderijles-superboerderij

Groep 5 & 6

Superboerderij

check-je-melkpak

Groep 7, 8 en brugklas

Check je melkpak

Onderbouw VO

Kringloop en duurzaamheid

Meer info

Zoek een educatieboerderij

Zoek op onze kaart een gecertificeerde educatieboer!

landelijk keurmerk boerderijeducatie

boerderijeducatienederland.nl

Inschrijven

Boek een boerderijles

Meer informatie

Veelgestelde vragen over de boerderijlessen

Nieuwe educatieboeren

Tuinderij de Coöperij

Tuinderij de Coöperij

De Coöperij is een tuinderij in Soest van 0,7 hectare waar groenten en bloemen worden geteeld met liefde voor de natuur, zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest te gebruiken. De bevlogen tuinders, Marieke, Sarah en Johanna, runnen de tuin samen