Nieuw programma Superboerderij

20 feb, 2022
Nieuw programma Superboerderij

Deze digitale nieuwsbrief is bedoeld voor iedereen die belangstelling heeft voor voedseleducatie op een agrarisch bedrijf als verlengstuk van de school.

Boerderijdeducatie!

Boerderij in de kijker heeft een uitzonderlijk jaar achter de rug: De vereniging vierde haar 15-jarig bestaan, er is een nieuw lesprogramma ontwikkeld en er is een nieuw project voor kinderen uit kansarme wijken in Utrecht. Er stonden in 2021 ruim 550 lessen gepland, hiervan konden er heel veel niet doorgaan vanwege de Corona-pandemie. De boeren hebben de kinderen weer gemist!De educatieboeren hebben ondanks de beperkingen toch nog 184 klassen wel kunnen ontvangen.

Het is goed om te merken dat er veel belangstelling is voor een bezoek aan de boerderij: voor het schooljaar 2021-2022 werden al een kleine 600 lessen geboekt!

bus-naar-boerderij
Vervoer voor schoolklassen uit kansarme wijken

Met de bus naar de boerderij

In 2021 startte een bijzonder project. Boerderij in de kijker ging een samenwerking aan met Rabobank Utrecht e.o., Pouw Vervoer en Utrecht Natuurlijk om vervoer naar de boerderij te regelen voor schoolklassen uit kansarme wijken.

Het gaat om kinderen van basisscholen uit de stad Utrecht die nog nooit met de klas naar een echt agrarisch bedrijf zijn geweest, omdat het bijvoorbeeld niet lukt om ouders met vervoer te regelen, fietsen te ver is en het OV ook geen optie is. Door sponsoring van ZuivelNL krijgen de scholen flinke korting op de les en door sponsoring van de Rabobank Utrecht e.o. krijgen de scholen een gratis bus aangeboden. Zo kunnen op één dag twee groepen na elkaar naar de boerderij voor één van de lesprogramma’s waarbij ze belevend leren waar hun voedsel vandaan komt. In juni 2021 hebben acht groepen van basisscholen De Panda, Het Schateiland en de Zeven Gavenschool met de bus een bezoek gebracht aan totaal drie educatieboeren.

Voor 2022 is er nog mogelijkheid voor 32 groepen, verdeeld over 16 dagen om met de bus naar de boerderij te gaan. Er is voor dit project al een selectie gemaakt van de scholen die in aanmerking komen. Deze scholen krijgen voorrang. Maar als jouw school in de stad Utrecht ligt en je hebt interesse in boerderijeducatie, maar je krijgt het vervoer niet rond, neem dan contact op met Michelle Poort, coördinator Boerderij in de kijker, mail: info@boerderijindekijker.nl, tel: 06-16972369.

superboerderij-nieuw

Nieuw programma Superboerderij

In 2020 is er gewerkt aan het programma Superboerderij voor groep 5 en 6. Dit betreft een vernieuwing van het programma SUPERBOER met de nadruk op de kringloop van de boerderij. Binnen Superboerderij maken de kinderen opdrachten op het erf, in de stallen en in het weiland waarvan de antwoorden de kringloop op de boerderij vormen. Zo leren de leerlingen dat veel aspecten met elkaar in verband staan.

Vanaf voorjaar 2022 zullen de melkveehouders met het nieuwe programma gaan draaien.

biologisch melkveebedrijf Klooster

Boerderijles boeken, hoe werkt het?

Vooral de educatieboeren in Mijdrecht, Rhenen, Veenendaal en Bunschoten hebben nog voldoende plekken vrij voor bezoeken van scholen in de komende maanden. Maar check ook zeker nog even bij de boeren rond Utrecht of er nog ruimte is.

Kies een educatieboer via de website van Boerderij in de kijker. Ga naar de boekingssite en boek direct een boer in de buurt van de school of klik op onderstaande links. 
Het boeken van de lessen kan het hele jaar door. 
Voor de roostering werken de educatieboeren samen met lokale centra voor Natuur-en Milieueducatie. Bij vragen neem contact op met Michelle Poort, coördinator Boerderij in de kijker, mail: info@boerderijindekijker.nl, tel: 06-16972369.


boerderijles-groep-3
Post van groep 3  voor Martien en Hennie Oussoren

Reacties van leerkrachten:
* BS de Ark, Leerdam: We voelden ons heel welkom en werden meteen geprikkeld door uitdagende vragen. Er was veel te zien en te beleven en de reactie van de kinderen bij de aankondiging bij vertrek was voldoende “kunnen we niet langer blijven, kunnen we hier vaker naar toe?”
* Daltonschool Rijnsweerd: Ze kon veel vertellen, de kinderen mochten veel doen, het was een fijne omgeving. Leuke stal en duidelijk/overzichtelijk voor de kinderen
* Johannes XXIII-school (Utrecht): alles stond goed klaar, leuke prima opdrachten, overzichtelijke handleiding. De kinderen hebben erg veel geleerd.


educatieboerderij-Nieuw Slagmaat
Yvon Jaspers kwam in het programma Onze boerderij langs bij Djuke op boerderij Nieuw Slagmaat. Klik hier om de aflevering te zien.

Interview educatieboer Jan Vlooswijk door de ALDI
film educatieboer fam. van Dam
Podcast keuken van Utrecht

Welkom

Kinderen, leerkrachten en ouders

Deskundige educatieboeren nemen je graag mee op hun erf. De stal in van de koeien, geiten of kippen. Of het land op, om te zien hoe granen, groenten en mais verbouwd worden. En waar de luchten eindeloos groot lijken. Misschien wil je de koeien eens aaien? Of helpen bij het voeren van de dieren? Er is vast ook iets te proeven op de boerderij!

lesprogramma’s

De vereniging Boerderij in de kijker biedt al 16 jaar boerderijeducatie aan voor kinderen uit de provincie Utrecht. Er zijn diverse mooie lesprogramma’s ontwikkeld door professionals vanuit de NME-centra in Utrecht. Deze programma’s sluiten aan bij de verschillende groepen van het basisonderwijs.

Boerderijles-koeien-boer-jan

Groep 3 & 4

De koeien van boer Jan

boerderijles-superboerderij

Groep 5 & 6

Superboerderij

check-je-melkpak

Groep 7 & 8

Check je melkpak

Meer info

Zoek een educatieboerderij

Zoek op onze kaart een gecertificeerde educatieboer!

Wat kost een bezoek?

Bekijk de actuele prijslijst

Inschrijven

Boek een boerderijles

Meer informatie

Veelgestelde vragen over de boerderijlessen

Nieuwe educatieboeren

Melkveehouderij V.O.F. Kloek-Blom

Melkveehouderij V.O.F. Kloek-Blom

In het mooie Meerkerk langs de A27 ligt het melkveebedrijf van Peter en Miriam samen met hun 3 dochters.
Op dit moderne duurzame bedrijf worden ca 100 koeien gemolken. Door de 950 zonnepanelen die op de daken liggen wordt duurzame stroom opgewekt. Tijdens een bezoekje aan onze boerderij word je door boerin Miriam

Melkveehouderij en fruitteler Hoogendoorn

Melkveehouderij en fruitteler Hoogendoorn

In Lopikerkapel, tussen IJsselstein en Lopik, hebben Menno en Monique Hoogendoorn een gemengd melkvee- en fruitteeltbedrijf. In hun moderne ligboxenstal aan de Lekdijk worden hun koeien met een melkrobot gemolken. Er is ook een jongveestal, waar kalfjes geaaid kunnen worden.