Nieuwe educatieboeren boerderij in de Kijker

3 jun, 2019
nieuwe-educatieboeren-BIDK

Dit is de digitale nieuwsbrief van Boerderij in de kijker. Deze nieuwsbrief is bedoeld voor iedereen die belangstelling heeft voor educatie op een agrarisch bedrijf als verlengstuk van de school.

Superboerderij in Vianen

In april was groep 5 van de Margrietschool uit Nieuwegein op bezoek bij José van Rossum in Vianen. Vol vragen en enthousiasme brachten de kinderen een ochtend door op het bedrijf met een rondleiding en de opdrachten van de les Superboer. Een artikel over dit bezoek verscheen in de plaatselijke kranten in Houten en Vianen en we hopen dat nog meer scholen hierdoor hun weg vinden naar een van de educatieboerderijen in de regio. 

kaasboerderij-van-Rossum
Kaas-educatieboerderij van Rossum

Nieuwe educatieboeren

Ook het afgelopen half jaar hebben zich weer nieuwe educatieboeren aangesloten bij Boerderij in de kijker. In deze nieuwsbrief stellen we drie van hen voor: Piet & Marieke van ’t Klooster van Boerderij Ark (biologische melkveehouderij)  Marco & Henriëtte van der Wind van Boerderij Oud Voscuyl (melkveehouderij en leghennen) en Jan & José Zijderveld van Bezoekboerderij Het Achterhuis (melkveehouderij en bezoekboerderij).

educatie-boerderij-van 't-Klooster

In een natuurreservaat bij Nijkerk hebben Marieke en Piet een biologisch melkveebedrijf. Het gezinsbedrijf is geheel gericht op de 95 koeien, de natuur en inclusieve landbouw. De boerderij is ook aangewezen als weidevogelbedrijf.

Educatieboer-van-der-wind
In Woudenberg wonen en werken Marco en Henriëtte in hun gezinsbedrijf met hun vier kinderen en ouders. Met hun 120 melkkoeien en hun bruine vrije uitloop kippen en witte scharrelkippen produceren zij op een moderne, duurzame manier twee belangrijke voedingsmiddelen.

Inschrijven lessen

Najaarslessen boerderijeducatie 2019
De komende tijd kunnen scholen weer inschrijven voor de boerderijlessen voor schooljaar 2019-2020. Scholen uit ondergenoemde gemeenten ontvangen van het betreffende NME centrum informatie over roostering inclusief een inlogcode. Ga naar de site www.boerderijindekijker.nl en kies een boerderij. Vervolgens kan er digitaal ingeroosterd worden door in te loggen op de website: www.nmegids.nl/boerderijindekijker
Voor meer informatie kunnen scholen contact opnemen met de lokale NME-centra. 
Is er in jouw gemeente geen NME-organisatie, neem dan contact op met de vereniging via info@boerderijindekijker.nl


Er zijn per NME-centrum verschillende openstellingsdata:

  • Scholen uit Utrecht: 17 juni t/m 1 september 2019.
  • Scholen uit WoerdenDe Ronde VenenStichtse VechtOudewaterVianenZeistBunnikDe BiltWijk bij DuurstedeWoudenbergUtrechtse Heuvelrug: 20 mei tot 20 september 2019.
  • Scholen uit LopikNieuwegeinIJsselsteinHoutenscholen met schoolbeleid: 20 mei t/m 7 juli, zonder schoolbeleid 10 juni t/m 7 juli.
  • Scholen uit Leusden, Soest: jaarrond roosteren mogelijk. 

Ligt jouw school niet in een van bovengenoemde gemeenten, mail dan de voorkeursdatum en boerderij naar: info@boerderijindekijker.nl


Lastige kinderen  …hoezo?

Met de aanvang van het voorjaarsseizoen kwamen vele leden van Boerderij in de kijker bij elkaar om een aantal zaken over de lessen te bespreken. Deze avond werd ook een interessante workshop gegeven over hoe om te gaan met kinderen die veel aandacht vragen tijdens de boerderijles. Herkenning en nuttige tips gingen hand in hand.
Lees hier het nieuwsbericht dat op de site van Boerderijeducatie Nederland verscheen

Welkom

Kinderen, leerkrachten en ouders

Deskundige educatieboeren nemen je graag mee op hun erf. De stal in van de koeien, geiten of kippen. Of het land op, om te zien hoe granen, groenten en mais verbouwd worden. En waar de luchten eindeloos groot lijken. Misschien wil je de koeien eens aaien? Of helpen bij het voeren van de dieren? Er is vast ook iets te proeven op de boerderij!

lesprogramma’s

De vereniging Boerderij in de kijker biedt al 16 jaar boerderijeducatie aan voor kinderen uit de provincie Utrecht. Er zijn diverse mooie lesprogramma’s ontwikkeld door professionals vanuit de NME-centra in Utrecht. Deze programma’s sluiten aan bij de verschillende groepen van het basisonderwijs.

Boerderijles-koeien-boer-jan

Groep 3 & 4

De koeien van boer Jan

boerderijles-superboerderij

Groep 5 & 6

Superboerderij

check-je-melkpak

Groep 7, 8 en brugklas

Check je melkpak

Onderbouw VO

Kringloop en duurzaamheid

Meer info

Zoek een educatieboerderij

Zoek op onze kaart een gecertificeerde educatieboer!

landelijk keurmerk boerderijeducatie

boerderijeducatienederland.nl

Inschrijven

Boek een boerderijles

Meer informatie

Veelgestelde vragen over de boerderijlessen

Nieuwe educatieboeren

Tuinderij de Coöperij

Tuinderij de Coöperij

De Coöperij is een tuinderij in Soest van 0,7 hectare waar groenten en bloemen worden geteeld met liefde voor de natuur, zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest te gebruiken. De bevlogen tuinders, Marieke, Sarah en Johanna, runnen de tuin samen