Nieuwsbrief juni 2023

29 jun, 2023

Beleef, leer en ontdek waar ons voedsel vandaan komt
Het boerenerf is een plek waar vele aspecten beleefd kunnen worden zoals voedsel, milieu, planten en dieren, natuur, klimaat, energie, water, techniek en innovatie. Maar het belangrijkste is: op het boerenland is er volop ruimte om lekker te bewegen in de buitenlucht.

Fotograaf foto header: Marieke van der Doef

Nieuwe educatieboerderij:

Melkveehouderij boerderij Spriethof

Tussen Breukelen en Kockengen wonen Anthony en Marjolein Rietveld met hun vier kinderen, 140 melkkoeien en zo’n 70 stuks jongvee. Verder hebben zij gezelschap van geitjes, kippen, Friese schapen, twee pony’s, konijntjes, poezen en een lieve boerderijhond. Omringd door mooie natuur bepalen de koeien zelf het melken via de melkrobot en kunnen ze ook zelf kiezen of ze binnen of buiten willen zijn via een speciale weidebox.
Genoeg te zien en te beleven op deze boerderij die goed bereikbaar is per fiets voor scholen uit Breukelen, Haarzuilens, Vleuten en de De Meern en per auto voor scholen uit De Ronde Venen, Woerden en Utrecht.


7 x wist je dat Boerderij in de kijker

  • Afgelopen schooljaar zijn er 462 lessen geboekt en gegeven door 38 educatieboeren.
  • Je kunt vanaf nu weer lessen inboeken voor komend schooljaar.
  • De boerenbedrijven in het midden van de provincie zitten snel vol dus check snel of er daar nog plaats is.
  • Er zijn ook educatieboerderijen in regio Utrecht noordoost (Eemdijk/Eemnes, Nijkerk) en zuidoost (Renswoude, Veenendaal, Rhenen) waar scholen uit de buurt van harte welkom zijn en waar vaak nog plek is!
  • De boeren laten kinderen vaak proeven van diverse boerderijproducten zoals kaas, fruit uit de boomgaard of de moestuin, yoghurt of een andere verrassing.
  • Ook de afgelopen maanden maakten scholen uit Utrecht gebruik van de vervoersregeling van de Rabobank. Zo ging een aantal basisschoolgroepen van Taalschool Utrecht Hart van Noord met de bus naar de boerderij
  • De educatieboeren krijgen regelmatig enthousiaste en hartverwarmende bedankjes van de leerlingen en leerkrachten na een boerderijbezoek. Dank daarvoor!
boerderijeducatie-kringloop
Boerderijles ‘Kringloop en duurzaamheid’

Scholen uit Rhenen, Renswoude, Woudenberg en Veenendaal, komen jullie nog een keer?

Begin dit jaar brachten we de educatieboeren van Rhenen, Renswoude, Veenendaal onder de aandacht van de scholen met een gratis kennismakingsactie. Dit leverde ruim 20 boerderijbezoeken op! We hopen dat de scholen en de groepen de smaak te pakken hebben en er komend schooljaar nog meer bezoeken van nog meer groepen zullen volgen. Jullie zijn welkom op de boerderij van familie van Laar (Veenendaal), familie van Ginkel (Renswoude), familie van der Wind (Woudenberg) en bij de familie van Laar (Rhenen).


Boerderijles boeken
Zo doe je dat!

Boek nu de boerderijlessen voor jouw school of groep voor het schooljaar 2023-2024.
Alle educatieboeren hebben de data van hun beschikbaarheid open gezet. Wacht niet te lang want sommige regio’s gaan hard! 
Via de website van Boerderij in de kijker kun je een educatieboer kiezen en naar de boekingssite gaan om een boer in de buurt van de school te boeken. Je vindt er ook alle praktische informatie over een bezoek. Direct zoeken of boeken? Ga dan naar aanmelden. Het boeken van de lessen kan het hele jaar door. 
Voor de roostering werken de educatieboeren samen met lokale centra voor Natuur-en Milieueducatie. Bij vragen neem contact op met Michelle Poort, coördinator Boerderij in de kijker, mail: info@boerderijindekijker.nl.


Boerderijles

Lessen Voortgezet Onderwijs

Check je melkpak & Kringloop en duurzaamheid

Waar komt ons voedsel vandaan? Hoe wordt ons voedsel gemaakt? Hoe zit dat nou met stikstof, dierenwelzijn en biodiversiteit? Kom met de klas naar een echte boerderij en laat de leerlingen zelf de antwoorden ontdekken. Een aantal educatieboeren ontvangt nu ook met veel plezier schoolklassen uit de onderbouw van het Voortgezet Onderwijs op hun bedrijf.

Er zijn twee lessen beschikbaar: ‘Check je melkpak’ voor de brugklas en ‘Kringloop en duurzaamheid op een melkveebedrijf’ voor de hele onderbouw. De programma’s kunnen naar wens, niveau en behoefte worden aangepast. In beide lessen zijn zelf doen, ontdekken en onderzoeken het uitgangspunt.Interesse in een pilot? Deze les boeken kan via de mail: info@boerderijindekijker.nl of via www.nmegids.nl/boerderijindekijker
Het VO programma kost € 60,- per groep.

boerderijeducatie-2022-2023

Welkom

Kinderen, leerkrachten en ouders

Deskundige educatieboeren nemen je graag mee op hun erf. De stal in van de koeien, geiten of kippen. Of het land op, om te zien hoe granen, groenten en mais verbouwd worden. En waar de luchten eindeloos groot lijken. Misschien wil je de koeien eens aaien? Of helpen bij het voeren van de dieren? Er is vast ook iets te proeven op de boerderij!

lesprogramma’s

De vereniging Boerderij in de kijker biedt al 16 jaar boerderijeducatie aan voor kinderen uit de provincie Utrecht. Er zijn diverse mooie lesprogramma’s ontwikkeld door professionals vanuit de NME-centra in Utrecht. Deze programma’s sluiten aan bij de verschillende groepen van het basisonderwijs.

Boerderijles-koeien-boer-jan

Groep 3 & 4

De koeien van boer Jan

boerderijles-superboerderij

Groep 5 & 6

Superboerderij

check-je-melkpak

Groep 7, 8 en brugklas

Check je melkpak

Onderbouw VO

Kringloop en duurzaamheid

Meer info

Zoek een educatieboerderij

Zoek op onze kaart een gecertificeerde educatieboer!

landelijk keurmerk boerderijeducatie

boerderijeducatienederland.nl

Inschrijven

Boek een boerderijles

Meer informatie

Veelgestelde vragen over de boerderijlessen

Nieuwe educatieboeren

Tuinderij de Coöperij

Tuinderij de Coöperij

De Coöperij is een tuinderij in Soest van 0,7 hectare waar groenten en bloemen worden geteeld met liefde voor de natuur, zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest te gebruiken. De bevlogen tuinders, Marieke, Sarah en Johanna, runnen de tuin samen