Regio Zuid-West Utrecht twee jaar aangesloten

Regio-Zuid-West-Utrecht-BIDK

03.06.2018

Zoek een educatieboerderij

Onze Boerderijeducatie is er voor alle basis scholen in Provincie Utrecht »

Dit is de digitale nieuwsbrief van Boerderij in de kijker. Deze nieuwsbrief is bedoeld  voor iedereen die belangstelling heeft voor educatie op een agrarisch bedrijf als verlengstuk van de school.

Boerderijeducatie ‘Check je melkpak’ van Boerderij in de Kijker

Regio Zuid-West Utrecht twee jaar aangesloten!

Met steun van de Provincie Utrecht heeft Boerderij in de Kijker in 2016 haar bereik voor boerderijeducatie voor scholen in de regio zuid-westUtrecht succesvol uitgebreid. Een van de boerinnen is Janneke van der Scheer. We gingen bij een van haar lessen kijken:
Lees hier het verslag van een Superboer groep 5 van OBS De Regenboog uit Lopik. 

Nieuwe leden

Net zoals er af en toe leden stoppen, komen er gelukkig ook weer nieuwe leden bij. Op dit moment kunnen wij vijf nieuwe leden verwelkomen die bezig zijn hun weg te vinden binnen Boerderij in de Kijker en de boerderijeducatie: Miranda van Leeuwen en Ko van Rijn van Melkveebedrijf van Rijn (Boerderij de Zonnewijzer), Christel en Gijs van Dam van Melkveebedrijf fam. Van DamChantal Bergsma en Rick van de Lagemaat van Melkveebedrijf en Pluimveebedrijf fam. Van de Lagemaat (Boerderij de Groote Riet), Marije Klever van Melkveebedrijf fam. Klever en Lise en Paul Zwetsloot van Melkveebedrijf en kaasmakerij Fam. Zwetsloot (Boerderij Vredeoord). Alle informatie over hen en hun bedrijven vind je op de website en we stellen ze graag nog even kort aan je voor in deze en de volgende nieuwsbrief. Deze keer:

Melkveebedrijf en Pluimveebedrijf-Van-de-Lagemaat

Chantal Bergsma en Rick van de Lagemaat van Melkveebedrijf en Pluimveebedrijf fam. Van de Lagemaat hebben het druk op hun boerderij De Groote Riet in Leusden met 60 koeien en 18.000 biologische leghennen die iedere dag naar buiten gaan. 

zonnewijzer-boerderij-bunnik

Ko en Miranda van Rijn wonen op Boerderij de Zonnewijzer in Bunnik, waar zij in het recreatiegebied Oud-Amelisweerd een duurzaam, kleinschalig melkveebedrijf (120 koeien) hebben. Ze besteden op hun bedrijf veel aandacht aan het laten beleven van de boerderij en de natuur aan kinderen.

Bezoek gedeputeerde Mirjam Maasdam en uitreiking keurmerkbordjes

Op 19 juni jl. tijdens een feestelijke bijeenkomst kregen acht leden hun certificaat uitgereikt door gedeputeerde Mirjam Maasdam. De Gedeputeerde kwam die avond kennismaken met het netwerk van educatieboerderijen in haar provincie. Zij sprak over de belangrijke rol van Boerderij in de kijker: Boerderij in de kijker vormt de kritische consument van morgen, die we zo hard nodig hebben om een transitie in de landbouw waar te maken’.

Bij al deze ontwikkelingen is het belangrijk om te werken volgens duidelijke kwaliteitsrichtlijnen en voorwaarden op de educatieboerderijen. Alle leden van BIDK certificeren zich voor het keurmerk van Boerderij educatie Nederland. Het keurmerk houdt in dat de educatieboerderij – verzekerd is voor nevenactiviteiten – in het bezit is van verklaring omtrent het gedrag (VOG) – de cursus Bedrijfshulpverlening heeft gevolgd – het controleprotocol meest gesignaleerde risico’s heeft ingevuld – de training Belevend Leren heeft gevolgd – het collegiale bezoek heeft doorlopen. Hiermee voldoen zij aan strenge eisen op het gebied van veiligheid, hygiëne en educatieve vaardigheden.Het Keurmerk is een landelijk keurmerk uitgegeven door Boerderij Educatie Nederland.

boerderijeducatie-superboerderij-appels

Inschrijven lessen schooljaar 2018-2019

Scholen kunnen op dit moment weer inschrijven voor de boerderijlessen voor schooljaar 2018-2019 via De inschrijvingsduur hangt af van de gemeente van de school.  Als u een school bent uit één van de onderstaande gemeenten* dan kunt u zelf een datum kiezen bij een boerderij naar keuze. U gaat naar de site www.boerderijindekijker.nl en zoekt de boerderij van uw keuze op de kaart. Vervolgens kunt u digitaal roosteren door in te loggen op de website: www.nmegids.nl. De code die u nodig heeft om in te loggen ontvangt u van uw Natuur- en Milieueducatiecentrum. Er zijn per NME-centrum verschillende openstellingsdata. Kijk voor meer informatie op www.boerderijindekijker.nl 

Ligt uw school niet in ondergenoemde gemeenten, mail dan uw voorkeursdatum en boerderij naar: info@boerderijindekijker.nl

 * gemeente Utrecht, Woerden, De Ronde Venen, Stichtse Vecht, Oudewater, Vianen, Lopik, Nieuwegein, IJsselstein, Bunnik, Houten, Wijk bij Duurstede, Utrechtse Heuvelrug, Zeist, De Bilt, Leusden en Woudenberg.

Kosten boerderijles

Mede dankzij bijdragen van de provincie Utrecht, ZuivelNL, Stichting Lamoli, Stichting de Balans, De Groene Inval en BuitenWijs is de eigen bijdrage per groep slechts € 50,- per groep (3 t/m 8).

Bekijk hier de actuele prijslijst »

Overzicht nieuwsbrieven Boerderij in de Kijker

Naar de boer in schooljaar 2022-2023

Naar de boer in schooljaar 2022-2023

Het schooljaar is alweer bijna voorbij. De boeren en boerinnen vonden het heerlijk dat ze nog zoveel kinderen hebben kunnen ontvangen. Na de zomervakantie gaan ze daar graag weer mee verder. Boek dus snel jullie boerderijles voor schooljaar 2022-2023. Je leest in deze nieuwsbrief hoe je dat kunt doen.

Nieuw programma Superboerderij

Nieuw programma Superboerderij

Boerderij in de kijker ging een samenwerking aan met Rabobank Utrecht e.o., Pouw Vervoer en Utrecht Natuurlijk om vervoer naar de boerderij te regelen voor schoolklassen uit kansarme wijken.

Boerderijeducatie mag weer!

Boerderijeducatie mag weer!

De lente is eindelijk in volle hevigheid losgebarsten, de dieren staan weer in de wei, de lammetjes huppelen rond, de vogeltjes vliegen af en aan voor hun kroost en de kinderen kunnen weer naar de boerderij voor een boerderijles vol belevend leren!