Regio Zuid-West Utrecht twee jaar aangesloten

3 jun, 2018
Regio-Zuid-West-Utrecht-BIDK

Dit is de digitale nieuwsbrief van Boerderij in de kijker. Deze nieuwsbrief is bedoeld  voor iedereen die belangstelling heeft voor educatie op een agrarisch bedrijf als verlengstuk van de school.

Boerderijeducatie ‘Check je melkpak’ van Boerderij in de Kijker

Regio Zuid-West Utrecht twee jaar aangesloten!

Met steun van de Provincie Utrecht heeft Boerderij in de Kijker in 2016 haar bereik voor boerderijeducatie voor scholen in de regio zuid-westUtrecht succesvol uitgebreid. Een van de boerinnen is Janneke van der Scheer. We gingen bij een van haar lessen kijken:
Lees hier het verslag van een Superboer groep 5 van OBS De Regenboog uit Lopik. 

Nieuwe leden

Net zoals er af en toe leden stoppen, komen er gelukkig ook weer nieuwe leden bij. Op dit moment kunnen wij vijf nieuwe leden verwelkomen die bezig zijn hun weg te vinden binnen Boerderij in de Kijker en de boerderijeducatie: Miranda van Leeuwen en Ko van Rijn van Melkveebedrijf van Rijn (Boerderij de Zonnewijzer), Christel en Gijs van Dam van Melkveebedrijf fam. Van DamChantal Bergsma en Rick van de Lagemaat van Melkveebedrijf en Pluimveebedrijf fam. Van de Lagemaat (Boerderij de Groote Riet), Marije Klever van Melkveebedrijf fam. Klever en Lise en Paul Zwetsloot van Melkveebedrijf en kaasmakerij Fam. Zwetsloot (Boerderij Vredeoord). Alle informatie over hen en hun bedrijven vind je op de website en we stellen ze graag nog even kort aan je voor in deze en de volgende nieuwsbrief. Deze keer:

Melkveebedrijf en Pluimveebedrijf-Van-de-Lagemaat

Chantal Bergsma en Rick van de Lagemaat van Melkveebedrijf en Pluimveebedrijf fam. Van de Lagemaat hebben het druk op hun boerderij De Groote Riet in Leusden met 60 koeien en 18.000 biologische leghennen die iedere dag naar buiten gaan. 

zonnewijzer-boerderij-bunnik

Ko en Miranda van Rijn wonen op Boerderij de Zonnewijzer in Bunnik, waar zij in het recreatiegebied Oud-Amelisweerd een duurzaam, kleinschalig melkveebedrijf (120 koeien) hebben. Ze besteden op hun bedrijf veel aandacht aan het laten beleven van de boerderij en de natuur aan kinderen.

Bezoek gedeputeerde Mirjam Maasdam en uitreiking keurmerkbordjes

Op 19 juni jl. tijdens een feestelijke bijeenkomst kregen acht leden hun certificaat uitgereikt door gedeputeerde Mirjam Maasdam. De Gedeputeerde kwam die avond kennismaken met het netwerk van educatieboerderijen in haar provincie. Zij sprak over de belangrijke rol van Boerderij in de kijker: Boerderij in de kijker vormt de kritische consument van morgen, die we zo hard nodig hebben om een transitie in de landbouw waar te maken’.

Bij al deze ontwikkelingen is het belangrijk om te werken volgens duidelijke kwaliteitsrichtlijnen en voorwaarden op de educatieboerderijen. Alle leden van BIDK certificeren zich voor het keurmerk van Boerderij educatie Nederland. Het keurmerk houdt in dat de educatieboerderij – verzekerd is voor nevenactiviteiten – in het bezit is van verklaring omtrent het gedrag (VOG) – de cursus Bedrijfshulpverlening heeft gevolgd – het controleprotocol meest gesignaleerde risico’s heeft ingevuld – de training Belevend Leren heeft gevolgd – het collegiale bezoek heeft doorlopen. Hiermee voldoen zij aan strenge eisen op het gebied van veiligheid, hygiëne en educatieve vaardigheden.Het Keurmerk is een landelijk keurmerk uitgegeven door Boerderij Educatie Nederland.

boerderijeducatie-superboerderij-appels

Inschrijven lessen schooljaar 2018-2019

Scholen kunnen op dit moment weer inschrijven voor de boerderijlessen voor schooljaar 2018-2019 via De inschrijvingsduur hangt af van de gemeente van de school.  Als u een school bent uit één van de onderstaande gemeenten* dan kunt u zelf een datum kiezen bij een boerderij naar keuze. U gaat naar de site www.boerderijindekijker.nl en zoekt de boerderij van uw keuze op de kaart. Vervolgens kunt u digitaal roosteren door in te loggen op de website: www.nmegids.nl. De code die u nodig heeft om in te loggen ontvangt u van uw Natuur- en Milieueducatiecentrum. Er zijn per NME-centrum verschillende openstellingsdata. Kijk voor meer informatie op www.boerderijindekijker.nl 

Ligt uw school niet in ondergenoemde gemeenten, mail dan uw voorkeursdatum en boerderij naar: info@boerderijindekijker.nl

 * gemeente Utrecht, Woerden, De Ronde Venen, Stichtse Vecht, Oudewater, Vianen, Lopik, Nieuwegein, IJsselstein, Bunnik, Houten, Wijk bij Duurstede, Utrechtse Heuvelrug, Zeist, De Bilt, Leusden en Woudenberg.

Welkom

Kinderen, leerkrachten en ouders

Deskundige educatieboeren nemen je graag mee op hun erf. De stal in van de koeien, geiten of kippen. Of het land op, om te zien hoe granen, groenten en mais verbouwd worden. En waar de luchten eindeloos groot lijken. Misschien wil je de koeien eens aaien? Of helpen bij het voeren van de dieren? Er is vast ook iets te proeven op de boerderij!

lesprogramma’s

De vereniging Boerderij in de kijker biedt al 16 jaar boerderijeducatie aan voor kinderen uit de provincie Utrecht. Er zijn diverse mooie lesprogramma’s ontwikkeld door professionals vanuit de NME-centra in Utrecht. Deze programma’s sluiten aan bij de verschillende groepen van het basisonderwijs.

Boerderijles-koeien-boer-jan

Groep 3 & 4

De koeien van boer Jan

boerderijles-superboerderij

Groep 5 & 6

Superboerderij

check-je-melkpak

Groep 7, 8 en brugklas

Check je melkpak

Onderbouw VO

Kringloop en duurzaamheid

Meer info

Zoek een educatieboerderij

Zoek op onze kaart een gecertificeerde educatieboer!

landelijk keurmerk boerderijeducatie

boerderijeducatienederland.nl

Inschrijven

Boek een boerderijles

Meer informatie

Veelgestelde vragen over de boerderijlessen

Nieuwe educatieboeren

Tuinderij de Coöperij

Tuinderij de Coöperij

De Coöperij is een tuinderij in Soest van 0,7 hectare waar groenten en bloemen worden geteeld met liefde voor de natuur, zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest te gebruiken. De bevlogen tuinders, Marieke, Sarah en Johanna, runnen de tuin samen