Start voorjaarslessen BIDK 2015

2 jan, 2015
Start-voorjaarslessen-BIDK-2015

Dit is de digitale nieuwsbrief van Boerderij in de kijker. Deze nieuwsbrief is bedoeld om scholen, gemeenten, financiers, relaties, leden en Natuur- en Milieu Educatiecentra te informeren over het project.

boerderijles-bidk-tekeningen
boerderijles bidk tekeningen

Nieuwe educatieboerderij in gemeente De Ronde Venen

Martin en Karin Straathof  van stal Kievitshoeve  uit Mijdrecht hebben zich aangesloten bij Boerderij in de kijker.

Het melkveebedrijf annex stal Kievitshoeve (Pensionstal voor paarden) van Martin en Karin Straathof ligt aan de Amstel. De 55 melkkoeien van boer Martin zijn echte ‘knuffeldieren’. Tijdens een bezoek aan de boerderij valt van alles te beleven: kalfjes voeren, koeien knuffelen, een boerderijspeurtocht of op zoek naar slootdiertjes en weidevogels. Martin en Karin vertellen de kinderen graag over het leven op de boerderij. Het is ook mogelijk om met de klas een workshop ‘koe schilderen’ te volgen. Kortom, bij Stal Kievitshoeve valt veel te ontdekken en te beleven. 

De familie Straathof vervangt een aantal educatieboerderijen uit de Ronde Venen. Voor schooljaar 2015-2016 zullen weer twee nieuwe agrarische bedrijven aansluiten bij Boerderij in de kijker. Hierover meer in de volgende editie van de nieuwsbrief.

Start voorjaarslessen 2015

Basisscholen uit Utrecht, Woerden, Oudewater, De Ronde Venen, Stichtse Vecht, De Bilt, Bunnik, Zeist, Woudenberg, Leusden, Houten, Wijk bij Duurstede, Utrechtse Heuvelrug kunnen zich online aanmelden voor de boerderijlessen via de website: http://www.nmegids.nl/boerderijindekijker/

Digitale roostering van de boerderijlessen in het voorjaar 2015 start 12 januari. Aanmelden kan tot en met 13 februari.  Scholen uit bovengenoemde gemeenten ontvangen een brief van hun NME centrum met de informatie over de roostering waaronder een inlogcode.

De sluitingsdatum voor de digitale roostering geldt niet voor Leusdense scholen. Scholen uit andere gemeenten kunnen zich aanmelden via: info@boerderijindekijker.nl
Klik  hier  voor de contactgegevens van uw NME-centrum.

Wist u dat…..

  • elk agrarisch bedrijf is opgeleid om het educatief programma te kunnen uitvoeren op het bedrijf?
  • elk educatiebedrijf voldoet aan de veiligheids- en hygienerichtlijnen zoals voorgeschreven door de overheid?
  • de lesstof aansluit bij de kerndoelen voor het onderwijs? 
  • beide lesthema” De koeien van Boer Jan” (gr. 3,4) en SUPERBOER (gr. 5,6) een uitgebreide leerkrachtenhandleiding heeft met kant en klare lessen ter voorbereiding en verwerking van het boerderijbezoek? 
  • een boerderijbezoek 2 uur duurt?  
  • de agrarische bedrijven die meedoen heel divers zijn.? Er zijn fruittelers, melkveebedrijven, vleesveebedrijven, bedrijven met een kaasmakerij en diverse neventakken zoals huisverkoop, streekproductenverkoop, zorgboerderij, kinderfeestjes, etc.

Bericht van “Nieuw Toutenburg”

In 2013 sloten Marjolein en Wim van Oostrum van zorgboerderij “Nieuw Toutenburg” in Maartensdijk zich aan bij boerderij in de kijker. Marjolein vertelde toen dat zij het bedrijf langzaam wilden opbouwen. In de afgelopen periode is er een potstal voor zoogkoeien en hun kalveren bij de boerderij gebouwd. In de zomer lopen de koeien in natuurgebieden rond Maartensdijk en in de winterperiode staan ze op stal.

Welkom

Kinderen, leerkrachten en ouders

Deskundige educatieboeren nemen je graag mee op hun erf. De stal in van de koeien, geiten of kippen. Of het land op, om te zien hoe granen, groenten en mais verbouwd worden. En waar de luchten eindeloos groot lijken. Misschien wil je de koeien eens aaien? Of helpen bij het voeren van de dieren? Er is vast ook iets te proeven op de boerderij!

lesprogramma’s

De vereniging Boerderij in de kijker biedt al 16 jaar boerderijeducatie aan voor kinderen uit de provincie Utrecht. Er zijn diverse mooie lesprogramma’s ontwikkeld door professionals vanuit de NME-centra in Utrecht. Deze programma’s sluiten aan bij de verschillende groepen van het basisonderwijs.

Boerderijles-koeien-boer-jan

Groep 3 & 4

De koeien van boer Jan

boerderijles-superboerderij

Groep 5 & 6

Superboerderij

check-je-melkpak

Groep 7, 8 en brugklas

Check je melkpak

Onderbouw VO

Kringloop en duurzaamheid

Meer info

Zoek een educatieboerderij

Zoek op onze kaart een gecertificeerde educatieboer!

landelijk keurmerk boerderijeducatie

boerderijeducatienederland.nl

Inschrijven

Boek een boerderijles

Meer informatie

Veelgestelde vragen over de boerderijlessen

Nieuwe educatieboeren

Melkveehouderij en ijsboerderij Vrederust

Melkveehouderij en ijsboerderij Vrederust

Teunis en Jacolien Mandersloot zijn de vierde generatie op deze boerderij bij Driebergen-Rijsenburg. Samen met hun twee kinderen en (schoon)ouders wonen en werken ze op deze boerderij die al meer dan 300 jaar oud is en al bijna een eeuw in familiebezit is.