Wij missen de kinderen!

3 jun, 2020
koeien-van-Boer-jan

Deze digitale nieuwsbrief is bedoeld voor iedereen die belangstelling heeft voor voedseleducatie op een agrarisch bedrijf als verlengstuk van de school.

De boeren en boerinnen missen de kinderen!

De afgelopen maanden zijn voor iedereen heel anders verlopen dan we ooit hadden kunnen denken. Vanwege de verspreiding van het Corona-virus door de wereld en Nederland, gingen de scholen dicht en was het lange tijd door de maatregelen en voorschriften niet mogelijk om groepen op de boerderijen te ontvangen. 310 klassen konden hierdoor niet op bezoek bij de boer. Dat is jammer, vonden de 44 educatieboeren. Zij hebben de kinderen echt gemist!
 
Ondertussen bereiden we ons voor op een nieuw schooljaar met nieuwe kansen! De inschrijving voor de lessen schooljaar 2020-2021 staat nu open. We hopen natuurlijk op veel inschrijvingen.
Uiteraard houden wij ons aan de richtlijnen van de overheid en RIVM. Mochten er aanpassingen komen in de regels die consequenties hebben voor het bezoek, dan zullen wij de scholen hierover berichten.ikkeld en er is een nieuw project voor kinderen uit kansarme wijken in Utrecht. Er stonden in 2021 ruim 550 lessen gepland, hiervan konden er heel veel niet doorgaan vanwege de Corona-pandemie. De boeren hebben de kinderen weer gemist!De educatieboeren hebben ondanks de beperkingen toch nog 184 klassen wel kunnen ontvangen.

Wij-missen-de-kinderen
Vervoer voor schoolklassen uit kansarme wijken

Nieuwe leden

De vereniging telt nu 44 leden die allemaal staan te popelen om weer groepen op hun boerderij te ontvangen. Dat geldt helemaal voor de nieuwe leden uit de noordoost- en zuidoosthoek van de provincie die vanaf begin dit jaar ook hun deuren open zetten. We stellen ze nog even kort aan je voor:

In Utrecht Noord-Oost kun je nu ook terecht in Eemdijk bij biologisch melkveebedrijf zorg- en kinderboerderij De Veldmuis van de familie Veldhuizen, in Baarn bij het melkveebedrijf van Peter en Karin Hilhorst, in Soest op boerderij Holec Holsteins van Pieter en Anneke Kuijer en op melkveebedrijf en zorgboerderij Birktzicht van Martijn en Marissa van Dijk en in Nijkerk op het biologisch melkveebedrijf Ark van Marieke en Piet van ’t Klooster.

In 2020 is er gewerkt aan het programma Superboerderij voor groep 5 en 6. Dit betreft een vernieuwing van het programma SUPERBOER met de n Utrecht Zuid-Oost staan ze in de startblokken in Woudenberg op boerderij Oud Voscuyl van Marco en Henriette van der Wind, in Achterberg bij Rhenen op de boerderij van familie Van Laar, in Veenendaal aan de rand van het Binnenveld bij het melkveebedrijf van Co en Gea van Laar en in Rhenen bij Boer de Bij kun je een imkerij bezoeken bij imkers Kees en Mohamed.


Boerderijles boeken, hoe werkt het?

Vooral de educatieboeren in Mijdrecht, Rhenen, Veenendaal en Bunschoten hebben nog voldoende plekken vrij voor bezoeken van scholen in de komende maanden. Maar check ook zeker nog even bij de boeren rond Utrecht of er nog ruimte is.

Kies een educatieboer via de website van Boerderij in de kijker. Ga naar de boekingssite en boek direct een boer in de buurt van de school of klik op onderstaande links. 
Het boeken van de lessen kan het hele jaar door. 
Voor de roostering werken de educatieboeren samen met lokale centra voor Natuur-en Milieueducatie. Bij vragen neem contact op met Michelle Poort, coördinator Boerderij in de kijker, mail: info@boerderijindekijker.nl, tel: 06-16972369.


Folder boerderijeducatie

Tijdens het derde congres van Boerderijeducatie Nederland in februari presenteerden Boerin Agnes, bekend van Boer zoekt Vrouw en zelf ook educatieboerin, en voorzitter Boerderijeducatie Nederland Arjan Monteny een prachtige nieuwe folder over boerderijeducatie. Klik op de foto hieronder om deze te bekijken.

Boerin-Agnes-folder
Download flyer

Welkom

Kinderen, leerkrachten en ouders

Deskundige educatieboeren nemen je graag mee op hun erf. De stal in van de koeien, geiten of kippen. Of het land op, om te zien hoe granen, groenten en mais verbouwd worden. En waar de luchten eindeloos groot lijken. Misschien wil je de koeien eens aaien? Of helpen bij het voeren van de dieren? Er is vast ook iets te proeven op de boerderij!

lesprogramma’s

De vereniging Boerderij in de kijker biedt al 16 jaar boerderijeducatie aan voor kinderen uit de provincie Utrecht. Er zijn diverse mooie lesprogramma’s ontwikkeld door professionals vanuit de NME-centra in Utrecht. Deze programma’s sluiten aan bij de verschillende groepen van het basisonderwijs.

Boerderijles-koeien-boer-jan

Groep 3 & 4

De koeien van boer Jan

boerderijles-superboerderij

Groep 5 & 6

Superboerderij

check-je-melkpak

Groep 7, 8 en brugklas

Check je melkpak

Onderbouw VO

Kringloop en duurzaamheid

Meer info

Zoek een educatieboerderij

Zoek op onze kaart een gecertificeerde educatieboer!

landelijk keurmerk boerderijeducatie

boerderijeducatienederland.nl

Inschrijven

Boek een boerderijles

Meer informatie

Veelgestelde vragen over de boerderijlessen

Nieuwe educatieboeren

Tuinderij de Coöperij

Tuinderij de Coöperij

De Coöperij is een tuinderij in Soest van 0,7 hectare waar groenten en bloemen worden geteeld met liefde voor de natuur, zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest te gebruiken. De bevlogen tuinders, Marieke, Sarah en Johanna, runnen de tuin samen