Boerderijeducatie provincie Utrecht sept 2013

boerderijles-in-Utrecht

01.09.2013

Zoek een educatieboerderij

Onze Boerderijeducatie is er voor alle basis scholen in Provincie Utrecht »

Dit is de digitale nieuwsbrief van Boerderij in de kijker. Deze nieuwsbrief is bedoeld om scholen, gemeenten, financiers, relaties, leden en Natuur- en Milieu Educatiecentra te informeren over het project.

Waarom Boerderijeducatie?

Voor kinderen biedt de boerderij een podium om vanuit de praktijk te leren door het beleven van de boerderij vanuit kijken, voelen, proeven, horen en doen. Een boerderijbezoek kan bijdragen aan de ontwikkeling van diverse praktische vaardigheden als observeren, meten, rekenen en onderzoeken. Tevens draagt een boerderijbezoek bij aan de sociale vaardigheden door het samenwerken in groepjes en de waardering voor alles wat op en rond de boerderij aanwezig is (dieren, planten etc). Tenslotte is het de educatieboer(in) zelf die door een boeiend programma met aandacht voor een didactische lesopbouw, de kinderen echt laat leren door beleven.
 
De motivatie van de educatieboeren en boerinnen om aan boerderijeducatie te doen is dat zij het belangrijk vinden dat kinderen zien waar eten geproduceerd wordt, hoe de dieren verzorgd worden en wat de boer moet doen om te zorgen voor melk, zuivel, vlees, fruit, groenten. Het is van belang voor de agrarische sector om te blijven communiceren over wat er zoal geproduceerd wordt en vooral hoe dat gebeurd. De educatieboeren en boerinnen vinden het boeiend om met kinderen om te gaan en vertellen zij graag hun verhaal.
 
Achterliggend doel van Boerderijeducatie is dat daarmee de boerderij toegankelijk wordt voor kinderen uit de stad en daarmee stad en land verbonden wordt.

Aanmoedigingsprijs LTO Noord voor Boerderij in de Kijker

Net na het verschijnen van de laatste nieuwsbrief heeft BIDK op vrijdag 8 februari 2013 de aanmoedigingsprijs voor de Utrechtse land- en tuinbouw gewonnen. Wim Westeneng, voorzitter van de vereniging, ontving de prijs (een geldprijs van 2.500 euro) uit handen van gedeputeerde Bart Krol tijdens de Dag van LTO Noord Utrecht. “De agrarische ondernemers die deelnemen aan Boerderij in de kijker vormen samen een uniek visitekaartje voor de Utrechtse land- en tuinbouw”. Zo roemde gedeputeerde Bart Krol. De prijs werd ter beschikking gesteld door de Stichting Utrechts Landbouwsteunfonds. Boerderij in de kijker besteedt dit geld aan de jaarlijkse herhalingstraining Bedrijf Hulp Verlening voor de educatieboeren of boerinnen en voor een training boerderijeducatie voor nieuwe leden van de vereniging.

Huisje boompje beestje en BIDK

Eind augustus zijn er op de boerderij van Martien Oussoren opnames geweest voor de educatieve multimediale tv-serie Huisje boompje beestje (TELEAC, Z@pp, NTR). De serie wordt gemaakt voor leerlingen van groep 3 en groep 4. De leermomenten uit het lespakket van BIDK zullen via een gedramatiseerd verhaal worden aangekaart. Onderwerpen zoals: hoe maak je boter? Hoe melk je een koe en hoeveel melk geeft een koe komen in de aflevering aan bod. Hoofdrollen in dit populaire kinderprogramma zijn voor Raaf, Fahd Larhzaoui en Carlijn van Ramshorst de boer, de boerin en de kinderen die komen helpen op de boerderij.Het wekelijkse programma Huisje Boompje Beestje zet kinderen aan tot zelf onderzoeken en maakt ze enthousiast voor de wereld om hen heen. Het resultaat van de tweedaagse opnames wordt op 25 september uitgezonden.

Een verrassend kijkje achter de schermen…

Tijdens een les Superboer merken de kinderen van een basisschool uit Maarssen pas zo dichtbij een koe hoe groot de koeien in werkelijkheid eigenlijk zijn. Eerst vertelt de boerin over het melken van de koeien. Kinderen leren hoe de melkmachine werkt en hoe het melken veranderd is ten opzichte van vroeger toen er nog met de hand gemolken moest worden. Doordat er vroeger met de hand gemolken moest worden kon een boer niet zoveel koeien houden als nu. Daarna leren de kinderen van de boer melken op een imitatie koe.  Koeien aaien, de verhalen van de boer over de koeien en het helpen op de boerderij maakt het voor de kinderen levendig en beleven zij de lessen van school met een boerderijbezoek nog meer.

superboerderij

Grappige uitspraken van kinderen:
De leerlingen genieten tijdens een boerderijbezoek van een drankje. Jantje zegt plotseling heel beslist: “melk komt van de bonte koe en chocomelk komt natuurlijk van de bruine stier!”.

Kosten boerderijles

Mede dankzij bijdragen van de provincie Utrecht, ZuivelNL, Stichting Lamoli, Stichting de Balans, De Groene Inval en BuitenWijs is de eigen bijdrage per groep slechts € 50,- per groep (3 t/m 8).

Bekijk hier de actuele prijslijst »

Overzicht nieuwsbrieven Boerderij in de Kijker

Naar de boer in schooljaar 2022-2023

Naar de boer in schooljaar 2022-2023

Het schooljaar is alweer bijna voorbij. De boeren en boerinnen vonden het heerlijk dat ze nog zoveel kinderen hebben kunnen ontvangen. Na de zomervakantie gaan ze daar graag weer mee verder. Boek dus snel jullie boerderijles voor schooljaar 2022-2023. Je leest in deze nieuwsbrief hoe je dat kunt doen.

Nieuw programma Superboerderij

Nieuw programma Superboerderij

Boerderij in de kijker ging een samenwerking aan met Rabobank Utrecht e.o., Pouw Vervoer en Utrecht Natuurlijk om vervoer naar de boerderij te regelen voor schoolklassen uit kansarme wijken.

Boerderijeducatie mag weer!

Boerderijeducatie mag weer!

De lente is eindelijk in volle hevigheid losgebarsten, de dieren staan weer in de wei, de lammetjes huppelen rond, de vogeltjes vliegen af en aan voor hun kroost en de kinderen kunnen weer naar de boerderij voor een boerderijles vol belevend leren!