Boerderijeducatie Utrecht jan 2013

2 jan, 2013
boerderijeducatie-utrecht-2013

Dit is de digitale nieuwsbrief van Boerderij in de kijker. Deze nieuwsbrief is bedoeld om scholen, gemeenten, financiers, relaties, leden en Natuur- en Milieu Educatiecentra te informeren over het project.

Twee nieuwe educatieboerderijen

Boerderij in de kijker is twee educatieboerderijen rijker. Marjolein en Wim van Oostrum van zorgboerderij ‘Nieuw Toutenburg’ in Maartensdijk en Peter en Maryse Versteeg  van het melkveebedrijf ‘de Mariahoeve’ in Harmelen hebben zich aangesloten bij de vereniging. Lees meer

Boerderijeducatieles

NMC Utrecht en BIDK

Maarten van Deursen van NMC Utrecht over (de samenwerking met) Boerderij in de Kijker:
Vanaf het begin is NMC Utrecht betrokken bij Boerderij in de Kijker. De belangrijkste reden voor ons om mee te doen is dat wij voor kinderen uit de stad Utrecht belangrijk vinden dat zij in contact kunnen komen met echte boerderijen waar echte dieren rondlopen dan wel echt voedsel wordt geproduceerd. De leerlingen komen ook in contact met de mensen die hierbij zijn betrokken. Ze bestaan echt in de stad Utrecht, kinderen die denken dat melk uit een pak komt en sla uit een plastic zak. Voor de kinderen is een bezoek aan de boerderij een topervaring die ze hun leven lang niet vergeten.Bij de stadsboerderijen die we zelf beheren kunnen leerlingen wel in contact komen met dieren maar de ervaring die kinderen hier op doen haalt het niet bij een bezoek aan een echte boerderij. Daarbij willen we, met ons “Burenprogramma” zoveel mogelijk organisaties in en rond de stad die iets doen op het gebied van natuur- en milieueducatie de mogelijkheid bieden om hun programma via NMC bekend te maken voor de scholen. Zo stimuleren we dat Utrechtse schoolkinderen zo veel mogelijk in aanraking komen met natuur en milieu op de basisschool.

Speciale editie van Het kleine Loo

Het Kleine Loo is een blad over de wereld van voedsel en groen. Het tijdschrift brengt een special uit over Boerderijeducatie waarin een pagina over Boerderij in de kijker is gewijd. Het blad wordt vanuit het Kleine Loo naar alle basisscholen verstuurd en in januari tijdens de onderwijsbeurs in Utrecht uitgedeeld. De vereniging verspreidt daarnaast nog eens 200 exemplaren aan scholen om leerkrachten te informeren over en te enthousiasmeren voor boerderijeducatie en het bezoeken van een boerderij. Klik hier voor het artikel.

editie-Het-kleine-Loo
Het tijdschrift brengt een special uit over Boerderijeducatie

Bericht van Familie Blaauwendraad 

In het najaar van 2012 hebben twee groepen van de Mytylschool Ariane de Ranitz de boerderij van de familie Blaauwendraad bezocht. Het tweede bezoek is in het programma ‘aan tafel’ van Radio Utrecht uitgezonden. In bijgevoegde pdf kunt u het bericht lezen dat Heleen Blaauwendraad naar aanleiding van de bezoeken heeft geschreven. Deze kunt u hier downloaden. Hier kunt u de uitzending (start bij minuut 40-43) beluisteren.

Een verrassend kijkje achter de schermen…

Selma Renting van NMC Utrecht geeft een korte impressie van een bezoek aan ‘de koeien van boer Jan‘:
Wat een feest om de kinderen tijdens ‘de koeien van boer Jan’ op de boerderij bezig te zien. Met grote ogen en veel enthousiasme ontdekken ze mede dankzij de diverse opdrachten de vele verschillende aspecten van het reilen en zeilen op een boerderij. De kinderen ervaren zelf wat er allemaal bij komt kijken om dieren te houden. Niet iedereen durft de ruwe slijmerige tong van de kalfjes te voelen maar ZO dicht bij een kalfje zijn is al fascinerend genoeg. Ook voor de ouders die mee zijn is het een enorme belevenis. Ook voor hen vaak de eerste keer IN een kippenhok. In een land als Nederland waar land- en tuinbouw zo belangrijk zijn zou natuurlijk iedereen toch minimaal een keer in zijn leven een dergelijke ervaring met een ‘kijkje achter de schermen’ moeten opdoen. Boerderij in de Kijker maakt dat mogelijk. En… aan het einde van het bezoek willen de kinderen -vele ervaringen rijker- eigenlijk niet meer weg bij de lieve en supervlotte boerin…

Geboorte van een kalf

Groep 3 van OBS De Bijenkorf uit Houten was getuige van de geboorte van een kalf op de boerderij van Nicolien en Andre Peek. Simon mocht helpen. Het kalfje heet daarom Simon.

Boerderijeducatie-koeien van boer jan

Grappige uitspraken van kinderen:
Als de zon op de donkergroene garagedeur staat wordt deze aan de binnenkant ook lekker warm.
Kind: Is dat de verwarming?

Welkom

Kinderen, leerkrachten en ouders

Deskundige educatieboeren nemen je graag mee op hun erf. De stal in van de koeien, geiten of kippen. Of het land op, om te zien hoe granen, groenten en mais verbouwd worden. En waar de luchten eindeloos groot lijken. Misschien wil je de koeien eens aaien? Of helpen bij het voeren van de dieren? Er is vast ook iets te proeven op de boerderij!

lesprogramma’s

De vereniging Boerderij in de kijker biedt al 16 jaar boerderijeducatie aan voor kinderen uit de provincie Utrecht. Er zijn diverse mooie lesprogramma’s ontwikkeld door professionals vanuit de NME-centra in Utrecht. Deze programma’s sluiten aan bij de verschillende groepen van het basisonderwijs.

Boerderijles-koeien-boer-jan

Groep 3 & 4

De koeien van boer Jan

boerderijles-superboerderij

Groep 5 & 6

Superboerderij

check-je-melkpak

Groep 7, 8 en brugklas

Check je melkpak

Onderbouw VO

Kringloop en duurzaamheid

Meer info

Zoek een educatieboerderij

Zoek op onze kaart een gecertificeerde educatieboer!

landelijk keurmerk boerderijeducatie

boerderijeducatienederland.nl

Inschrijven

Boek een boerderijles

Meer informatie

Veelgestelde vragen over de boerderijlessen

Nieuwe educatieboeren

Tuinderij de Coöperij

Tuinderij de Coöperij

De Coöperij is een tuinderij in Soest van 0,7 hectare waar groenten en bloemen worden geteeld met liefde voor de natuur, zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest te gebruiken. De bevlogen tuinders, Marieke, Sarah en Johanna, runnen de tuin samen