Nieuwsbrief januari 2023

20 jan, 2023
kringloop-en-duurzaamheid-VO

Wat fijn om dit nieuwe jaar te starten zonder berichtgeving over coronabeperkingen! We wensen alle scholen, contactpersonen en vooral alle kinderen in de regio Utrecht een mooi 2023 toe vol nieuwe avonturen op de boerderij.
Er staan dit jaar 42 educatieboeren en -boerinnen bij Boerderij in de kijker klaar om schoolklassen te ontvangen. Samen met de kinderen, leerkrachten en begeleidende ouders maken zij er een mooi boerderijbezoek van.

Nieuwe leden:

Melkveehouderij en ijsboerderij Vrederust

Teunis en Jacolien Mandersloot zijn de vierde generatie op deze boerderij bij Driebergen-Rijsenburg. Samen met hun twee kinderen en (schoon)ouders wonen en werken ze op deze boerderij die al meer dan 300 jaar oud is en al bijna een eeuw in familiebezit is. Hun 90 melkkoeien overwinteren in de stal en zijn de rest van het jaar buiten in de wei.  Extra bijzonder is dat ze van de melk van hun koeien heerlijk boerderij-ijs maken dat je natuurlijk moet proeven als je er bent!

Teunis-jacolien-Vredelust
Teunis en Jacobien Mandersloot Boerderij Vrede Rust

Melkveehouderij V.O.F. Kloek-Blom

In Meerkerk in de gemeente Vijfheerenlanden vind je het melkveebedrijf met ca. 100 koeien van Peter en Miriam. Ze wonen hier samen met hun 3 dochters. Ze runnen een modern en duurzaam bedrijf met 950 zonnepanelen op het dak. Op de boerderij vind je koeien & kalfjes, maar ook een pony, poezen en konijnen. Je kunt een kijkje nemen in de moestuin en in de zomer kun je proeven van de bessen, bramen, druiven en frambozen die daar groeien.

melkveehouderij-kloek-blom
Peter en Miriam Melkveehouderij Kloek-Blom

Lessen Voortgezet Onderwijs

Vanaf dit schooljaar kunnen bij een aantal educatieboeren ook schoolklassen uit de onderbouw van het voortgezet onderwijs terecht. Speciaal hiervoor is een lesprogramma over kringloop en duurzaamheid ontwikkeld. De leerlingen leren over de samenhang van verschillende aspecten in de kringloop van een melkveebedrijf zoals melk- en vleesproductie, voer, mest, biodiversiteit, bodem, dierenwelzijn en duurzaamheid, door deze zelf te onderzoeken. Daarnaast bepalen ze hun eigen voetafdruk en kijken ze specifiek naar hun eigen voedingskeuzes die daarin een rol spelen.

Deze les boeken kan via de mail:
 info@boerderijindekijker.nl of via www.nmegids.nl/boerderijindekijker
Interesse in een pilot? Een les VO kost € 60,- per groep

boerderijeducatie-kringloop
Boerderijles ‘Kringloop en duurzaamheid’

Nieuwe website

De website van Boerderij in de kijker heeft een nieuw jasje. Alle informatie is nu nog duidelijker en sneller te vinden. Lees er in één oogopslag of met één klik meer over de educatieboeren, de vier lespakketten die we aanbieden en boek er gemakkelijk en snel een les met jouw klas!


Boerderijles boeken
hoe werkt het?

De meeste scholen plannen een bezoek aan de boerderij voor schooljaar 2022-2023 deze maand of begin september. De boeren in het midden van de provincie zitten snel vol. Wees er dus op tijd bij! 

Kies een educatieboer via de website van Boerderij in de kijker. Ga naar de boekingssite en boek direct een boer in de buurt van de school of klik op onderstaande links. 
Het boeken van de lessen kan het hele jaar door. 
Voor de roostering werken de educatieboeren samen met lokale centra voor Natuur-en Milieueducatie. Bij vragen neem contact op met Michelle Poort, coördinator Boerderij in de kijker, mail: info@boerderijindekijker.nl.


bus-naar-boerderij
Vervoer voor schoolklassen uit kansarme wijken

Als het aan de kinderen ligt…

Als je het de kinderen vraagt, dan weten ze het wel. Een bezoek aan de boerderij is altijd leuk! En interessant!
Voor de zomer ging groep 4 van de Marcusschool in Utrecht Overvecht naar de boerderij van Martien en Oussoren in Portengen. Dit werd mede mogelijk gemaakt door het project Met de bus naar de boerderij 2022. Ze speelden in het hooidoolhof op de hooizolder, ze maakten kennis met de koeien en ze hielpen met het verzorgen van de boerderijdieren. Hun verslag lees je hierboven en -onder.

Welkom

Kinderen, leerkrachten en ouders

Deskundige educatieboeren nemen je graag mee op hun erf. De stal in van de koeien, geiten of kippen. Of het land op, om te zien hoe granen, groenten en mais verbouwd worden. En waar de luchten eindeloos groot lijken. Misschien wil je de koeien eens aaien? Of helpen bij het voeren van de dieren? Er is vast ook iets te proeven op de boerderij!

lesprogramma’s

De vereniging Boerderij in de kijker biedt al 16 jaar boerderijeducatie aan voor kinderen uit de provincie Utrecht. Er zijn diverse mooie lesprogramma’s ontwikkeld door professionals vanuit de NME-centra in Utrecht. Deze programma’s sluiten aan bij de verschillende groepen van het basisonderwijs.

Boerderijles-koeien-boer-jan

Groep 3 & 4

De koeien van boer Jan

boerderijles-superboerderij

Groep 5 & 6

Superboerderij

check-je-melkpak

Groep 7, 8 en brugklas

Check je melkpak

Onderbouw VO

Kringloop en duurzaamheid

Meer info

Zoek een educatieboerderij

Zoek op onze kaart een gecertificeerde educatieboer!

landelijk keurmerk boerderijeducatie

boerderijeducatienederland.nl

Inschrijven

Boek een boerderijles

Meer informatie

Veelgestelde vragen over de boerderijlessen

Nieuwe educatieboeren

Tuinderij de Coöperij

Tuinderij de Coöperij

De Coöperij is een tuinderij in Soest van 0,7 hectare waar groenten en bloemen worden geteeld met liefde voor de natuur, zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest te gebruiken. De bevlogen tuinders, Marieke, Sarah en Johanna, runnen de tuin samen