Dit is de digitale nieuwsbrief van Boerderij in de kijker. Deze nieuwsbrief is bedoeld om scholen, gemeenten, financiers, relaties, leden en Natuur- en Milieu Educatiecentra te informeren over het project.
Inschrijven voor boerderijeducatie in het voorjaar
In januari-februari kunnen scholen weer inschrijven voor de voorjaarslessen. Als u een school bent uit één van de onderstaande gemeenten* dan kunt u zelf een datum kiezen bij een boerderij naar keuze. U gaat naar de site www.boerderijindekijker.nl en zoekt de boerderij van uw keuze op de kaart. Vervolgens kunt u digitaal roosteren door in te loggen op de website: www.nmegids.nl/boerderijindekijker De code die u nodig heeft om in te loggen ontvangt u van uw Natuur- en milieueducatiecentrum. Er zijn per NME-centrum verschillende openstellingsdata. Kijk voor meer informatie op www.boerderijindekijker.nl
Ligt uw school niet in ondergenoemde gemeenten, mail dan uw voorkeursdatum en boerderij naar: info@boerderijindekijker.nl
* gemeente Utrecht, Woerden, De Ronde Venen, Stichtse Vecht, Oudewater, Vianen, Lopik, Nieuwegein, Ijsselstein, Bunnik, Houten, Wijk bij Duurstede, Utrechtse Heuvelrug, Zeist, De Bilt, Leusden en Woudenberg.
Nieuw!!
Programma “Check je melkpak” voor de bovenbouw
Speciaal voor de bovenbouw hebben de NME-organisaties een bijzonder boerderijles ontwikkeld “ Check je melkpak”. Waar gaat deze les over?
Als je voor het zuivelschap in de supermarkt staat, is er een flinke keuze aan melk; huismerk, weidemelk, volle melk, biologische (dynamisch) melk en zo meer. Op het melkpak staan allerlei leuzen over de inhoud, maar zijn dit feiten, meningen of gewoon verkooptrucs? Wat is echt het verschil? Leerlingen gaan aan de hand van een melkpak op onderzoek uit naar verschillen in de melkveehouderij.
Dit programma bestaat uit drie lessen. Tijdens de voorbereidende les in de klas bekijken de kinderen verschillende melkpakken en bespreken ze de teksten en afbeeldingen op de pakken. Zijn dit feiten of meningen? Ze bedenken onderzoeksvragen naar aanleiding van wat ze lezen en zien op de melkpakken. De tweede les vindt plaats op een melkveehouderij, waar ze zelf onderzoek doen. Tijdens de laatste les in de klas ontwerpen de leerlingen zelf een melkpak, waarop ze hun bevindingen verwoorden of uitbeelden.
Klik hier voor meer informatie op onze website.
Deze les boeken? Ga naar www.nmegids.nl/boerderijindekijker, log in en kijk naar de beschikbare data en melkveebedrijven in 2017. Geen inlogcode? Neem contact op met uw NME-organisatie: NME-centra contactinformatie via deze link.
Boerderijeducatie nu ook voor scholen Zuid-West Utrecht!
Sinds schooljaar 2016-2017 heeft Boerderij in de kijker ook een aanbod voor scholen uit de Zuid-West hoek van de provincie. Door samenwerking met de Omgevingsdienst Utrecht-Vianen en BuitenWijs kunnen ook scholen uit Lopik, IJsselstein, Nieuwegein en Vianen bij ons een programma afnemen. Scholen kunnen voor meer informatie terecht bij BuitenWijs en ODRU. Boeken kan via de digitale NME-gids. speciaal voor deze uitbreiding zijn er nieuwe boeren opgeleid om boerderijeducatie aan te bieden. Klik hieronder voor meer informatie over deze nieuwe bijzondere agrarische bedrijven:
- kaasboerderij-van-rossum
- melkveebedrijf-fam-eikelenboom
- melkveebedrijf-fam-van-der-scheer
- biologische-melkveehouderij-springhoeve
- melkveebedrijf-maatschap-vlooswijk
Omdat het aanbod voor scholen uit Zuid-West Utrecht nieuw is, hebben de ODRU en BuitenWijs een extra openstelling in januari / februari via www.nmegids.nl om te boeken dit schooljaar.
Boerderijeducatie Nederland
Veertien partijen, waaronder Boerderij in de kijker, hebben afgelopen najaar het convenant ‘Platform Boerderijeducatie Nederland’ ondertekend. Doel van het Platform Boerderijeducatie Nederland is om te komen tot een verdere professionalisering en uniformering van boerderijeducatie in Nederland. Dit gebeurt door deskundigheidsbevordering met trainingen voor educatieboeren, uitwisselen van lesmateriaal, ontwikkelen van kwaliteitseisen en door het optreden als landelijk gesprekspartner namens de educatieboeren. Momenteel vertegenwoordigt het platform 220 educatieboeren in heel Nederland zichtbaar op de site:www.boerderijeducatienederland.nl
Boerderijeducatie in Utrecht bestaat 10 jaar!
De vereniging ‘Boerderij in de kijker’ vierde 22 juni 2016 haar tiende verjaardag met een feestelijke presentatiemiddag op de boerderij van familie Vlooswijk in Benschop. Daarbij onthulde gedeputeerde Bart Krol het nieuwe educatiemateriaal Check je melkpak.
Gedeputeerde Bart Krol complimenteerde de vereniging voor haar inzet en de goede resultaten. Hij is er trots op dat de provincie Utrecht op deze wijze kan bijdragen aan de ontwikkeling van boerderijeducatie, om zo de verbinding tussen stad en agrarische sector te versterken.
Johan van Everdingen (wethouder Lopik) en Kees van Wegen (BuitenWijs) reikten de diploma’s uit aan de nieuw opgeleide educatiebedrijven in de Utrechtse Waarden en Vianen. We kunnen terugkijken op een geslaagde dag!
Wist u dat…..
…..alle educatieboeren en boerinnen hun BHV diploma weer hebben behaald?
…..er dit najaar 15 groepen 7/8 mee hebben gedaan met het nieuwe programma “Check je melkpak”?
…..en dat er voor het voorjaar al 30 groepen 7/8 zijn aangemeld?
…..de openstelling voor de aanmeldingen voor de groepen 3 t/m 8 nu weer open staat t/m 17 februari?
….alle boeren/boerinnen ook in het nieuwe jaar weer klaar staan om schoolklassen te ontvangen?