Naar de boer in schooljaar 2022-2023

5 Jul, 2022
boerderijeducatie-2022-2023

Het schooljaar is alweer bijna voorbij. De boeren en boerinnen vonden het heerlijk dat ze nog zoveel kinderen hebben kunnen ontvangen. Na de zomervakantie gaan ze daar graag weer mee verder. Boek dus snel jullie boerderijles voor schooljaar 2022-2023. Je leest in deze nieuwsbrief hoe je dat kunt doen. Verder stellen we nieuwe leden van Boerderij in de kijker voor, vertellen we graag meer over boerderijeducatie in het voortgezet onderwijs en nog veel meer…

Nieuwe leden:

Bij vereniging Boerderij in de kijker zijn op dit moment 42 leden aangesloten die met elkaar boerderijeducatie in de provincie Utrecht verzorgen. Soms stoppen leden er mee om diverse redenen, maar gelukkig zijn er ook ieder jaar weer nieuwe boeren- of boerinnen te verwelkomen. Zo heten we nu twee bedrijven uit regio zuid-west welkom. Hieronder een korte introductie, op onze website (klik op de foto) lees je meer:

educatieboer-Hoogendoorn-Lopik
/project/melkveehouderij-en-fruitteler-hoogendoorn/

Melkveehouderij en fruitteler Hoogendoorn

Menno en Monique Hoogendoorn hebben in Lopikerkapel aan de Lekdijk een gemengd melkvee- en fruitteeltbedrijf. Naast de moderne ligboxstal en de jongveestal groeien sappige peren in de perenboomgaard. Op dit bedrijf kun je dus ontdekken waar het fruit en de melk vandaan komen en wat er allemaal mee gebeurt. Ook kun je kennismaken met de kalfjes en de andere boerderijdieren die er zijn.

melkveehouderij-kloek-blom
/project/melkveehouderij-en-fruitteler-hoogendoorn/

Melkveehouderij V.O.F. Kloek-Blom

In Meerkerk in de gemeente Vijfheerenlanden vind je het melkveebedrijf met ca. 100 koeien van Peter en Miriam. Ze wonen hier samen met hun 3 dochters. Ze runnen een modern en duurzaam bedrijf met 950 zonnepanelen op het dak. Op de boerderij vind je koeien & kalfjes, maar ook een pony, poezen en konijnen. Je kunt een kijkje nemen in de moestuin en in de zomer kun je proeven van de bessen, bramen, druiven en frambozen die daar groeien.


Boerderijles boeken
hoe werkt het?

De meeste scholen plannen een bezoek aan de boerderij voor schooljaar 2022-2023 deze maand of begin september. De boeren in het midden van de provincie zitten snel vol. Wees er dus op tijd bij! 

Kies een educatieboer via de website van Boerderij in de kijker. Ga naar de boekingssite en boek direct een boer in de buurt van de school of klik op onderstaande links. 
Het boeken van de lessen kan het hele jaar door. 
Voor de roostering werken de educatieboeren samen met lokale centra voor Natuur-en Milieueducatie. Bij vragen neem contact op met Michelle Poort, coördinator Boerderij in de kijker, mail: info@boerderijindekijker.nl.


bus-naar-boerderij
Vervoer voor schoolklassen uit kansarme wijken

Met de bus naar de boerderij

Eerder dit jaar berichtten we over het project ‘Met de bus naar de boerderij’ waarbij het mogelijk is om met een gesponsorde bus naar een boerderijles te gaan als het een te grote uitdaging is om zelf met ouders het vervoer naar de boerderij rond te krijgen. Er zijn voor komend schooljaar nog 14 busritten voor scholen beschikbaar (2 groepen per dag).  Interesse in dit project of ken je een school voor wie dit interessant is? Neem dan contact op met: Michelle Poort, coördinator Boerderij in de kijker, mail: info@boerderijindekijker.nl

Boerderijbezoek voortgezet onderwijs

Boerderij in de kijker is dit jaar gestart met de ontwikkeling van een lesaanbod voor het Voortgezet Onderwijs met een 4-tal educatieboeren- en boerinnen die interesse hebben voor deze doelgroep. We zullen dit jaar een aantal pilotlessen draaien. Per volgend schooljaar staat het aanbod online op onze website en kan er geboekt worden bij enkele educatieboeren voor deze doelgroep.

boerderijleducatie-check-je-melkpak

Welkom

Kinderen, leerkrachten en ouders

Deskundige educatieboeren nemen je graag mee op hun erf. De stal in van de koeien, geiten of kippen. Of het land op, om te zien hoe granen, groenten en mais verbouwd worden. En waar de luchten eindeloos groot lijken. Misschien wil je de koeien eens aaien? Of helpen bij het voeren van de dieren? Er is vast ook iets te proeven op de boerderij!

lesprogramma’s

De vereniging Boerderij in de kijker biedt al 16 jaar boerderijeducatie aan voor kinderen uit de provincie Utrecht. Er zijn diverse mooie lesprogramma’s ontwikkeld door professionals vanuit de NME-centra in Utrecht. Deze programma’s sluiten aan bij de verschillende groepen van het basisonderwijs.

Boerderijles-koeien-boer-jan

Groep 3 & 4

De koeien van boer Jan

boerderijles-superboerderij

Groep 5 & 6

Superboerderij

check-je-melkpak

Groep 7 & 8

Check je melkpak

Meer info

Zoek een educatieboerderij

Zoek op onze kaart een gecertificeerde educatieboer!

Wat kost een bezoek?

Bekijk de actuele prijslijst

Inschrijven

Boek een boerderijles

Meer informatie

Veelgestelde vragen over de boerderijlessen

Nieuwe educatieboeren

Melkveehouderij V.O.F. Kloek-Blom

Melkveehouderij V.O.F. Kloek-Blom

In het mooie Meerkerk langs de A27 ligt het melkveebedrijf van Peter en Miriam samen met hun 3 dochters.
Op dit moderne duurzame bedrijf worden ca 100 koeien gemolken. Door de 950 zonnepanelen die op de daken liggen wordt duurzame stroom opgewekt. Tijdens een bezoekje aan onze boerderij word je door boerin Miriam

Melkveehouderij en fruitteler Hoogendoorn

Melkveehouderij en fruitteler Hoogendoorn

In Lopikerkapel, tussen IJsselstein en Lopik, hebben Menno en Monique Hoogendoorn een gemengd melkvee- en fruitteeltbedrijf. In hun moderne ligboxenstal aan de Lekdijk worden hun koeien met een melkrobot gemolken. Er is ook een jongveestal, waar kalfjes geaaid kunnen worden.